​Рецензія на "Tranquility of Death" Clandestine Blaze з повним стрімом альбому
— 7/10

Мікко Аспа, мабуть, одна з найактивніших і найвпливовіших фігур у блек-металі. Найбільше він відомий, як вокаліст Deathspell Omega, що правда, ця інформація ніколи не була їм публічно визнана або спростована. Крім спільної творчості з DSO, Аспа також управляє музичним магазином, кількома лейблами, володіє порно-журналом і бере участь к численних групах — що просто приголомшує, роблячи Мікко визионером андеґраунду у всіх його проявах.

Clandestine Blaze — другий найбільш значний проект Аспа, після DSO. Для тих, хто про нього не знає, це група одного учасника, яка грає грубий "класичний" блек-метал у дусі ранніх Darkthrone і Mayhem. Лоу-фай, не відполірований і просочений нещадною злістю. Хоч від подібного звучання відмовилися багато хто з його оригінальних прихильників, його продовжив використовувати Мікко. І незважаючи на те, що значна кількість гуртів намагалася застосовувати ті ж прийоми, що і Clandestine Blaze, більшість зазнала невдачі, дуже часто виглядаючи, як погана імітація попередників.

Мікко Аспа, фото з сайту heathenharvest.org

Що відрізняє Clandestine Blaze, так це тонке розуміння музики, яку проект не імітує, а надихається. Це кристалізоване уявлення того, що зробило такі записи, як "De Mysteriis Dom Sathanas" і "A Blaze in the Northern Sky" настільки потужними. Крім того, в піснях звучить переконаність — досить тільки поглянути на дискографію Аспи, щоб зрозуміти, що створювана ним музика — це не прагнення до визнання або порівняння з тими, хто на неї вплинув, це — самовираження. І якщо подібний опис звучить трохи "розмито", одна з речей, яку варто виділити, оцінивши по достоїнству — це вокал. Аспа володіє одним із тих унікальних і особливих вокальних стилів, який на голову вище більшості на блек-метал-сцені, представляючи собою громоподібний і щільний рев.

Якщо цих характеристик було недостатньо, на щастя, музика тут також на належному рівні, як і в багатьох перших записах другої хвилі, вона примітивна, проста і при цьому абсолютно дієва. "Tranquility of Death" — приємне нагадування про те, що зробило блек-метал настільки потужним і загрозливим, коли він тільки з'явився. Я певен, що шанувальникам ранніх DSO припаде до смаку почуте.

Можливо, найбільшим недоліком альбому є те, в чому його сильні сторони: лоу-фай продакшн — те, що сьогодні знаходить невеликий попит серед слухачів, також музика тут дещо "одномірна": без надмірностей, складних партій, винахідливих трюків з продакшеном або семплами — просто чиста справжня обсидіанова ненависть у визначених рамках.

"Tranquility of Death", можливо, не найбільш оригінальний альбом 2018 року, але він виправдовує очікування, і є доречним, послідовним релізом у значній дискографії Аспа.