Огляди промо: Abstract Void, Eneferens, Stilla, Godless, Twilight Fauna і Samskaras

Нова добірка метал-релізів, випущених у 2018 році. Для цього матеріалу були відібрані альбоми і EP гуртів Abstract Void, Eneferens (US), Stilla (SE), Godless (IN), Twilight Fauna (US) і Samskaras (CA).

Abstract Void – "Back to Reality"

Сінтвейв і блек-метал, скажу чесно, я не очікував, що мені це сподобається, бо подібний мікс викликає асоціації з невдалим шлюбом, який напевно розвалиться. Я, дійсно, не знаю, як Abstract Void вдалося це провернути, але вийшла несподівана і досить свіжа форма блек-металу. Це зовсім не схоже на більшість релізів жанру, але нагадує деякі роботи, що увійшли до "Sects" проекту Blut Aus Nord.

Звучить це як блек-метал, який могли б записати учасники Tron: він трохи своєрідний і часом звучить більш радісно, ніж можна було б чекати від блек-металу, при цьому він самодостатній і робить свою справу бездоганно. Єдине, що збентежило — надмірно оброблений вокал — те, що я називаю "голим" малодосвідченим співом. Можливо, я помиляюся, але це єдине, що засмучує у цьому релізі. Я б не слухав його кожен день, але виразно можу собі уявити, що раз у певний час буду повертатися до окремих його складових.

7.5/10

Eneferens – "The Bleakness of our constant"

"Атмосферний блек-метал" — вельми дивна назва, чи не так? Як на мене, весь блек-метал повинен бути атмосферним, але задротам по темі піджанрів це було б не до смаку. Завдяки їм сьогодні будь-який реліз, просочений реверберацією, з непередбачуваними ходами і відносною мелодійністю/надихаючим настроєм маркується як "АБМ". Отже, до вашої уваги Eneferens — атмосферик-блек-метал-гурт із США і їхній третій альбом "The Bleakness of the Constant".

Я б не сказав, що саме цей піджанр приносить мені багато задоволення, але скажу, що цей альбом приємно слухати. У ньому є певна мелодійність, деякі чудові атмосферні пасажі. "The Onward Reach" місцями нагадує позаторішній "Mirror Reaper" від Bell Witch. Інша частина альбому — це приємний різноманітний контент: тут є соковитий чистий вокал та інструментальні партії. Шанувальники Alcest, Agalloch і Fen, швидше за все, знайдуть для себе щось цікаве у цьому релізі.

7/10

Stilla – "Synviljor"

Судячи з усього, останній альбом Stilla припаде до смаку шанувальникам Ved Buens Ende, Code, DHG і Khold/Tulus. Будучи колись великим прихильником всіх перерахованих гуртів, було цікаво подивитися, що пропонує ця платівка. "Synviljor" — четвертий диск шведів за майже стільки ж років існування, і або Stilla рясніє ідеями, або вони просто змушені створювати якомога більше музики незалежно від якості.

Істина знаходиться десь між цими двома моментами, на диску є кілька хороших ідей, і я виразно чую вплив на гурт конкретних колективів, але, на жаль, більшість із цих задумів реалізувати так і не вдалося, але немає нічого, що змусило б мене припинити слухати Ved Buens Ende або Code. Тут є кілька чудових моментів, але і багато недоробок, продакшн теж не надто рятує ситуацію. Тон гітар пронизливий, він занадто високий, перевантажений. Замість того, щоб гудіти, вони могли б спуститися на тон і отримати більш цілісний саунд. Час від часу рівень гітар вторгається на територію синтезаторів, мікс "En närvaro av då" демонструє це виразніше за інших: простір, який синтезатори повинні привнести у пісню, виявляється плутанною мішаниною.

В цілому все не погано, але могло бути значно краще. У Stilla є хороші ідеї, і замість того, щоб використовувати елементи аванґарду з посереднім блек-металом, групі варто було б більше працювати над створенням пісень з їх "більш химерними" музичними задумами, і за допомогою цього перетворити композиції на злагоджені треки.

5/10

Godless – "Swarm"

Треш/дез із помітним ухилом в важкий кор, в якому мало що звучить оригінально. Godless підійдуть будь-кому, хто шукає якийсь сучасний дез-метал, щоб скоротати 15 хвилин, поки чергова шаблонна дез-метал-група не випустить щось ще.

Досить посередньо.

4/10

Twilight Fauna – "Where birds sing my name"

Блюграс і блек-метал? Звичайно, чому б ні. Мені сподобалися набіги Glorior Belli в американський стиль, може, і тут знайдеться щось цікаве? І, здається, я мав рацію, тут є дещо хороше, і, на жаль, це ті партії, які не мають ніякого відношення до блек-металу.

"Where birds sing my name" являє собою купку пісень з кризою ідентичності, де м'які, заспокійливі атмосферні партії чергуються з приємним блюграсом, але як тільки в гру вступає блек-метал, все стрімко йде по похилій. Занадто голосно звучать в міксі ударні, завищені середні частоти тарілок затьмарюють і маскують 90% звучання гітар, і вокал... Навіть не говоріть мені про вокал. Він слабкий, занадто оброблений і йому не вистачає напору, він звучать так, ніби хтось послухав кілька блек-метал-записів, і після цього вирішив, що він Atilla або Mortuus. "Агресивні" частини пісень наганяють тугу, вони абсолютно нічим не запам'ятовуються, єдиний момент, де звучить музика, — це коли блек-метал повністю зникає.

Чорт... дайте мені повний альбом таких треків, як "As autumn turns to spring", "The path home" і "Crying shame", і я отримаю від них набагато більше задоволення, ніж від чудернацького блек-металу решти цього диску... Можливо, варто спробувати знайти собі іншого співака для виконання партій чистого вокалу. Я навіть куди б охочіше погодився послухати альбом, повний посередніх атмосферних гітарних партій замість запропонованого матеріалу.

Я сподівався на мікс стилів, а це — незграбна і розрізнена колекція жанрів, які занадто часто здаються несумісними, незалежно від того, що ними хотіли сказати. Якби в альбомі над блеком превалювали акустичні/блюграсові партії, результат, на мій погляд, міг би вийти більш переконливим.

4/10

Samskaras – "Lithification"

Samskaras відмінно справляються з подоланням жанрових меж на зразок тех-дезу, класичного і сучасного дез-металу, навіть з усіма їх кор-атрибутами. У 4 коротких треках вони примудрилися зібрати цілу палітру рифів і впливів, на щастя, вона абсолютно не здається заплутаною або незрозумілою. Всі пісні чудово зіграні і звучать на відмінно, вони різноманітні, при цьому настільки злагоджені та згуртовані, що жоден трек не змусить вас нудьгувати або втратити до них інтерес.

Єдине, що мене бентежить, це вокал; комусь, може, подобається гаркаючий/розмовний вокал крутого хлопця "середнього класу" — мені ж не дуже. І все-таки я мало що можу сказати негативного про цей EP, і мені, безумовно, було б цікаво дізнатися, чого група зможе досягти з випуском повноформатного диску.

7.5/10

Слухайте також:

Рецензії — Dan Thaumitan