​Check 'Em All: Sulphur Aeon, CNTMPT, Odious Devotion, Sigh і Shibalba

Check 'Em All: Sulphur Aeon, CNTMPT, Odious Devotion, Sigh і Shibalba

Нова добірка блек-метал-релізів, випущених у 2018 році. Для нового матеріалу рубрики Check 'Em All були відібрані альбоми гуртів Sulphur Aeon (DE), CNTMPT (DE), Odious Devotion (FI), Sigh (JP) і Shibalba (GR).

Sulphur Aeon — "The Scythe of Cosmic Chaos"

Схоже, що в останні роки дез-метал буквально втілив у життя свою назву [з англ. "мертвий метал" — Noizr], так як стерильність і застій у жанрі протягом багатьох років дуже затьмарювали враження від нього (за винятком невеликої кількості команд), і було досить складно знайти новий гурт, здатний врівноважити лють класичного дез-металу з сучасним, але в той же час "живим" продакшеном і піснями, які все ще можуть звучати свіжо.

На щастя, Sulphur Aeon не підпадає під категорію "застійного" металу, і хоча "The Scythe of Cosmic Chaos" не можна назвати новаторським альбомом, це — добре виконаний і продуманий до дрібниць реліз із декількома вбивчо хорошими рифами, чудовим виконавським рівнем і мелодійною брутальністю. Продакшн відмінно поєднує сучасний підхід з чистим і ясним звучанням, та атмосферу дикого джаггернаута, що мчить вперед, знищуючи все на своєму шляху.

Структури пісень просто вражають. Композиції мають величезну кількість додаткових елементів і нюансів, завдяки чому альбом дуже помітно виділяється на тлі численних прохідних дез-метал-релізів. "The Scythe of Cosmic Chaos", ймовірно, не сильное впливу на розвиток сучасного дез-металу, але він виразно демонструє потенціал, який все ще живе у цьому жанрі.

9/10

CNTMPT — "Towards Neglect"

Інструментальний блек-метал — стиль, який досить складний у реалізації, маючи велику кількість безвокальних пасажів, складно на 100% створити музику подібного піджанру по-справжньому цікавою, адже метал — це той жанр, де вокал грає одну з ключових ролей. Якщо почати перераховувати колективи, яким вдалося зробити щось особливе, використовуючи виключно інструменти, то Aluk Todolo були б першими, кого б я назвав. В якійсь мірі в цей список могли б потрапити і група Mgla (яка проте використовує вокал). Цей колектив побудував кар'єру на повторюваних і простих піснях із часом мінімальним використанням вокалу, що тим не менше ніяк не вплинуло на здатність його учасників створювати захоплюючу музику, в основному завдяки чудовим навичкам барабанщика Darkside (одного "With Hearts Towers None VII" буде досить для згадки). CNTMPT знаходяться десь посередині цих груп, і це хороша компанія, в "Towards Neglect" дійсно присутні кілька вокальних партій, але це більше схоже на текстурні акценти, ніж на основний елемент альбому, в той час як пісні звучать досить циклічно. Якби драм-секція була більш різноманітною, щоб вдихнути нову динаміку в пісні, я впевнений, що альбом вийшов би набагато більш захоплюючим.

Музично "Towards Neglect" сприймається якоюсь губкою, яка увібрала в себе більшу частину блек-метал-спадщини, так як тут відчувається вплив Marduk, Burzum, Drudkh, S.V.E.S.T., Katharsis, Ulver, Mgla і багатьох інших команд. Альбом може похвалитися кількома вбивчими моментами і мелодійними пасажами, але все ж, мені здається, якби тут було більше добротного вокалу — це додало б альбому набагато більше очок.

7/10

Odious Devotion — "Odious Devotion"

Не знаю, в чому саме секрет фінів, але створюється враження, що у багатьох із них є якесь вроджене вміння створювати якісний і мелодійний блек-метал. Теж саме стосується і Odious Devotion, що наслідують такі грандіозні команди, як Havvukruunu, Horna і Sargeist, та є закоренілими прихильниками традицій 2-ї хвилі БМ.

"Odious Devotion" — це сильний реліз, наповнений по максимуму піднесеними і чіплячими мелодіями, де характерні тремоло, супроводжуються бласт-бітами, що змінюються натхненними панком/трешем секціями та ембіентними пасажами. Тонально, альбом сирий і має лоу-фай-продакшн, який сильно відрізняється від того, що більш поширено в наші дні. Він дуже важкий, і його звучання більше характерно для "класичних" релізів жанру, на щастя, всі інструменти тут мають свій характер і помітні в міксі.

Як для дебютного альбому, "Odious Devotion" є вагомим релізом, де кожна пісня — захоплююча, добре продумана і чудово виконана, навіть такі "ембіентні" треки, як "Stagnant" і "Outro", добре працюють у якості об'єднуючої основи для кожної з двох половин альбому — приємний штрих, особливо для вінілового видання. Це напевно сподобається шанувальникам класичного блеку 2-ї хвилі, а також прихильникам таких більш сучасних команд, як Weigedood, Havukruunu або Mgła.

8/10

Sigh — "Heir to Despair"

Є всього кілька гуртів, яким успішно вдається продовжувати своє контрольоване занурення в "дивацтво" і бути настільки успішними і настільки послідовними, як і група Sigh — таємнича і зухвала, вона не має аналогів навіть серед таких команд, як Solefald or Kekal.

"Heir to Despair" — це невпинна подорож у контрольоване божевілля. Масштаби впливу приголомшують, але, ймовірно, більш вражаючим є той факт, що тут ніщо не сприймається як непотрібність чи трюкацтво, навпаки, кожний елемент майстерно вплетений у тіло пісень, і незалежно від того, про що саме йдеться, тут все сприймається доречним і необхідним.

"Heir to Despair" — продовження унікального музичного самовираження Sigh і він такий же чудовий, як і їх практично ідеальний альбом-попередник "Graveward".

9/10

Shibalba — "Stars al-med hum"

Ембієнт завжди був благодатним ґрунтом для музикантів-металістів і особливо блек-металістів для вираження їх найбільш мелодійних і менш агресивних ідей. Shibalba, сайд-проект учасників Acherontas і Nåstrond, фокусується на створенні медитативної ембіентної або так званої ритуал-ембіентної музики.

Я — затятий шанувальник ритуал-ембієнту. За останні роки я відкрив для себе такі гурти, як Lapis Niger, Arktau Eos і Ho Ophis. Як мені здається, найбільший плюс і недолік цього стилю в тому, що йому не потрібно багато чого, щоб звучати добре, і, якщо вам подобається ритуал-ембієнт, то я впевнений, що вам подобається більшість артистів цього жанру, а це значить, що його легко сприймати, проблема лише в тому, що тут досить складно відрізнити одну колектив від іншого, тому що дуже часто подібна музика мало демонструє видатні пасажі або музичну майстерність. З урахуванням вищезгаданого, можу сміливо сказати, що Shibalba створили цікавий і різносторонній реліз.

Цей альбом напевно припаде до смаку шанувальникам ритуал і дарк-ембієнту. Також його можна легко рекомендувати тим, хто ще не знайомий із цим жанром. Це не найбільш новаторський альбом, але він якісний і добре зроблений.

7/10

Слухайте також: Check 'Em All: Vhorthax, Infestum, Hecate, Lowered та Wiegedood