​Karg закриває трилогію альбомів маніакально-депресивним LP "Traktat". Рецензія
— 8/10

Не сказати, що дискографія Karg коли-небудь відрізнялася життєрадісними жвавими релізами, але у 2016 році колекція сольного проекту J.J., вокаліста Harakiri for the Sky, поповнилася дуже особистим, а тому темним альбомом. Щільний, наганяючий тугу "Weltenasche" зазвучав впевненіше і потужніше за своїх попередників, але разом із цим отримав ще більше надриву і емоційної глибини. Занепокоєння, почуття невизначеності та відчаю, що засіли всередині музиканта, ринули рікою, подарувавши диску дуже в'язку атмосферу, яка дозволяє відчути як це знаходитися "на межі".

Було так задумано чи ні, але проект за кілька років випустив цілу трилогію у такому стилі — демони J.J. так і рвалися назовні, набуваючи вигляду нових не менш складних і особистісних композицій, помітно зробивши крок у бік мелодійного пост-металу. Так, у 2018-му вийшов дуже схожий по духу "Dornenvögel", а ще через два роки Karg готує до випуску третій і останній диск своєрідного циклу — "Traktat". Вийде він на AOP Records вже 7 лютого.

Чи змінилося що-небудь глобально? Ні, у всякому разі технічно. І в цій ситуації це однозначно "плюс", оскільки перед любителями жанру і попередніх двох дисків проекту виявиться такого ж плану дуже добротний збірник депресивного пост-металу з витонченими вкрапленнями елементів блеку і шугейзу. "Traktat" зберіг колишню атмосферу, в якій також велику роль грає безперервний тандем мелодики і агресивного вокалу, який швидше нагадує крики божевільного. Так, подібна манера співу до смаку далеко не всім, але у варіанті J.J. це ніщо інше як метафора безвиході та критичного бажання перетворити накопичені емоції на щось більше ніж просто на сповідь.

Що ж стосується емоційного наповнення, то тенденція поглиблення, яка спостерігається у всій трилогії, тут так само не порушена. "Traktat" сягає корінням до самої основи душевних переживань його автора і, напевно, саме тому, як висловився J.J., цей реліз займає в його серці особливе місце. До переліку родзинок альбому також варто віднести акценти, розставлені на піках емоційного напруження. Такі моменти витончено підкреслені появою судомного бласт-біту і рваних гітарних рифів.

В цілому ж до трек-листа альбому увійшли вісім дуже ємних і напористих композицій, які потребують часу і уваги. Бажання вслухатися і почути більше ніж довбання у барабани або крик вокаліста. А через годину з невеликим вас напевно потягне на повтор або на довгі роздуми про вічне.

Альбом Karg "Trakat" вийде 7 лютого на AOP Records. Наразі він доступний для замовлення у Європі та Америці.