​Повернення синів Альфа Центавра: Рецензія на альбом "Continuum" британців SOAC
— 7/10

Повернення синів Альфа Центавра: Рецензія на альбом "Continuum" британців SOAC

У ситуації з британцями Sons Of Alpha Centauri цілком логічним здається питання, чим займалися ці хлопці останні десять з гаком років, які знадобилися для виходу їх другої студійної платівки "Continuum". Виданий у 2007-му однойменний дебютник квартету не отримав великого успіху і, здавалося б, саме час дотиснути. Зібратися, підтягнути косяки і випустити новий опус, адже незважаючи на певну хаотичність, перший лонгплей був від душі сповнений моментами, які говорили — на цих хлопцях ставити хрест зарано.

Замість цього, четвірка любителів поекспериментувати, скуштувавши всю красу таких речей як спліти та спільні проекти з однодумцями, розійшлися, як то кажуть, не на жарт, та ще й так, що і неробами їх не назвеш. За цей час SOAC випустили матеріалу на добрих два альбоми, ось тільки розбили його на різноманітні космічні проекти з Karma to Burn, WaterWays, Treasure Cat, захопилися вінілом і бокс-сетами з KTB і Yawning Sons, при цьому записалися у легендарній Abbey Road і стали частими гостями тематичних фестивалів. Загалом, не до студійника їм було, хлопці знайшли себе і в свіжому інтерв'ю не заперечують, що проводили час весело.

Разом із цим настільки звивистий шлях послужив для гурту хорошою школою і окрім задоволення четвірка черпала звідусіль корисний досвід, шліфувала стиль та глибокі ідеї єдиної концепції. Все це стало доречним приводом майже через 11 років повернутися до студії і незабаром порадувати любителів експериментально-інструментального саунду доволі якісним релізом.

Свій ентузіазм SOAC вмістили у відносно короткий трек-лист, запропонувавши слухачеві квиток в обидва кінці — до орбіти Юпітера і назад всього за 38 із гаком хвилин. І ця екскурсія цікава як мінімум кількома моментами.

Якщо дебютна платівка місцями звучала так ніби хлопці записали свій розігрів в очікуванні вокаліста, то щільний і послідовний "Continuum", здатний крок за кроком огортати своєю нагнітаючою атмосферою, не викликав ні емоційного дисонансу, ні відчуття чогось забраклого.

Слідуючи суворій концепції позаземного марш-стрибка набір із восьми треків зацікавив різноманітністю: пустивши в хід гітару (Марлон Кінг), бас (Нік Ханнон), ударні (Стіві Бі) і палітру усіляких електронних фішок (Блейк), "Сини Альфа Центавра" проходять доповнюючі один одного розділи свого опусу з інтригуючим інтро ("Into The Abyss"), бадьорими прогресивними рифами ("Jupiter" та "Solar Storm") і багатогранними пост-рок-мотивами у дусі sci-fi ("Io", "Interstellar"), які відкривають усю глибину, принади і морок створеного британцями всесвіту.

Трек-лист "Continuum":

1. Into The Abyss
  2. Jupiter
  3. Solar Storm
  4. Io
  5. Surfacing for Air
  6. Interstellar
  7. Orbiting Jupiter
  8. Return Voyage

"Continuum", реліз якого запланований на 1 червня, цілком заслужено стане найважчою, найбільш витриманою і логічною роботою SOAC. У цьому не останню роль зіграв і продюсер Аарон Харріс, який взяв на себе також зведення та інжиніринг лонгплею. Барабанщик американських сладж-металістів ISIS зумів точно відчути настрій четвірки і заповнити прогалини майстерним чергуванням фарб і тіней. За мастеринг платівки відповідав Джон МакБейн (Monster Magnet).

Виданням "Continuum" будуть займатися лейбли H42 Records (світ), Cobraside (США) та Electric Valley (Італія). В Україні новий альбом SOAС вийде на RobustFellow, тим часом на Bandcamp-сторінці лейблу вже стартував її попередній продаж. З огляду на те, як гурт розігрався останнім часом із вінілом, "Continuum" можна буде придбати на декількох типах різнокольорових платівок, на CD і в цифровому форматі. Колекційні видання — в обмеженій кількості.

Рецензія — Юрій Сомов