​Рецензія на реліз Aura Noir "Aura Noire" з повним стрімом альбому
— 8/10

Блек-метал сповнений таємничих артистів-експериментаторів, які не маючи широкої популярності, тим не менш шановані багатьма людьми. Aggressor (також відомий як Карл-Майкл Ейде або Czral) — одна з тих особистостей, чия творчість мала надзвичайний вплив на блек-метал, особливо на норвезьку сцену. Його проекти сприяли формуванню різних піджанрів, зокрема авангардного блек-металу (група Ved Buens Ende), індастріал-блеку (колектив DHG), а також блек/трешу (Aura Noir).

Вважаю, справедливо буде сказати, що з усіх проектів Ейде Aura Noir є, мабуть, найвідомішим і таким, що дотримується більш традиційного підходу в музиці. Незважаючи на падіння (стрибок?) Aggressor'а з балкону, через який він з 2005 року більше не може грати на барабанах (хоча він і був одним із найбільш новаторських барабанщиків у блеку), група продовжила свій шлях, але вже з Карлом у якості гітариста.

Музика Aura Noir — це класичний блек/треш із відсиланням до тих часів, коли блек-метал ще не був до кінця сформованим і все ще перебував під впливом таких гуртів, як Venom, Bathory і Kreator. Проте в цій історії є твіст — з точки зору тональності Aura Noir звучать так, ніби вони не відійшли далеко від раніше згаданих гуртів через переповненого відлунням і дзижчанням гітар лоу-фай продакшену, в якому однак простежується вигадливий підхід Aggressor'а . Як тільки вступає "Dark Lung of the Storm" зі своїм чіпляючим, аритмічним рифом — то відразу стає зрозуміло, що, не дивлячись на класичне блек/трешеве звучання, захопленість Blasphemer'а і Czral'а дисонансами і ламаними ритмами (що найкраще продемонстровано у таких проектах Czral'а, як Ved Buens Ende і Virus, і на альбомі Mayhem "Grand Declaration of War", записаного з Blasphemer) не може не проявляти себе в їхній музиці.

Такий підхід був довгий час характерний і для Aura Noir, що, власне, і стало однією з причин, через які я полюбив їхню творчість. Музиканти не винаходили заново велосипед, але доопрацьовали його, надавши йому гідний вигляд.

Aggressor

"Aura Noire" є більш-менш стандартним релізом для Aura Noir, тут чудово передана агресивність раннього трешу, альбом має сире і пробивне "гаражне" звучання; група немов записала матеріал безпосередньо під час репетиції або шоу, завдяки чому в альбомі присутня добре відчутна енергія (невідполірована студійним продакшеном, який міг би тільки відволікти від загальної інтенсивності матеріалу), характерна для живих виступів Venom або Nifelheim.

Драм-партії у виконанні Apollyon звучать щільно, його гра немає якихось особливих фішок, оскільки барабани, перебуваючи на задньому плані, доповнюються і час від часу змішуються із басовими лініями Aggressor'а, щоб створити ще більш жорсткий ритм. Гітари Blasphemer'а куди краще звучать в Aura Noir — те, що виглядало не зовсім доречно в Mayhem, просто відмінно підходить Aura Noir, дозволяючи музикантам створювати монстра, який хоч і визнає архетипи жанру, але все ж є чимось унікальним і своєрідним.

"Aura Noire" — ще одна солідна робота від легенд блек/трешу. У цьому піджанрі є всього кілька гуртів (наприклад, Desaster), які рік за роком послідовно видавали альбоми, які не поступаються один одному в якості. "Aura Noire" сміливо можна рекомендувати усім шанувальникам блек/трешу або таких гуртів, як Bathory, Venom, Nifelheim, Sodom, Kreator і Sarcofago.