​"Non Serviam": Огляд біографії Rotting Christ від Cult Never Dies

"Non Serviam": Огляд біографії Rotting Christ від Cult Never Dies

Важко було вирішити, з чого саме почати цей огляд, але, ймовірно, мої очікування будуть найкращою відправною точкою; чесно кажучи, я був здивований тим, наскільки сильно ця книга мене зацікавить. Незважаючи на усю те величезну спадщину Rotting Christ, і те задоволення яке я отримував, слухаючи їхні альбоми (особливо їх ранні релізи), все ж я ніколи особливо за ними не стежив. Проте книга "Non Serviam: Офіційна історія Rotting Christ" пробудила в мені незвичайний інтерес до цього гурту.

"Сінема вірите" — стиль, який набирає все більшої популярності у документальних фільмах, і це, мабуть, перша книга, яка подає інформацію у стилі знятої прихованою камерою документалістики, свого роду "бібліо вірите". Найпростіше пояснення, яке можна дати цій книзі — вона частково схожа на такі чудові документальні метал-фільми, як "Some Kind of Monster" і "Anvil". Книга у рівній мірі розповідає історію про найбільш ранні починання гурту і самовідданість її учасників по відношенню до свого ремесла, а також про труднощі, з якими колектив зіткнувся і продовжує стикатися до цих пір; як всередині гурту, так і поза ним.

Біографія написана бездоганним стилем, Дейл Паттерсон, який доклав руку до її написання, хоч і є головним натхненником книги, проте його вплив відчувається тут мінімально. Завдяки йому історія була впорядкована, але все ж її основними авторами є самі музиканти гурту, особливо Сакіс. Я очікував, що в "Non Serviam" буде набагато більше наративу, але Дейл вибудував розповідь таким чином, що дав гурту можливість говорити за себе, і в цьому і полягає вся магія книги.

"Non Serviam" хронологічно впорядкована — від моменту заснування групи аж до їх прийдешнього альбому "The Heretics", який вийде у 2019 році. Глибина одкровень просто приголомшує, і все ж це не схоже на допит із пристрастю, книга побудована таким чином, що кожен коментар, будь він від Сакіса, Теміса, Морбіда або навіть Джима (який ніколи раніше не говорив публічно про гурт) здається природним. Замість того, щоб просто задавати питання окремим особистостям, виклад у книзі виглядає як посиденьки друзів, які віддалися спогадам про минуле, свої проблеми і досягнення.

Глави більшою мірою поділені згідно з релізами гурту, таким чином ви дійсно отримуєте можливість зрозуміти процес, що стоїть за кожним зусиллям прикладеним до створення кожного альбому, ставлення музикантів до нього і всі ті неприємності, які спіткали гурт під час роботи над ним, зокрема різні побутові, філософські, емоційні проблеми, а також конфлікти між учасниками команди.

Різні інтерв'ю, взяті у численних друзів і колег-музикантів Rotting Christ, перебиваються фотографіями, що ілюструють приголомшливе минуле гурту і шлях, який пройшли його учасники і який не всі наважаться повторити. Вони дають уявлення про труднощі та радощі, які пережили Rotting Christ, і про це дуже цікаво читати. Я впевнений, що ця історія знайде відгук у будь-якого шанувальника металу.

Мені дуже сподобалося оформлення книги; я очікував (як у випадку більшості книг) знайти фото, зібрані у кількох "розділах із зображеннями". Але все виявилося не так. Візуальний контент попадається практично на кожній сторінці, куди входить не тільки текстовий опис, а й фото, що ілюструють той чи інший часовий відрізок. Також книга надає інформацію про кожний музичний реліз гурту: трек-листи, інформацію про авторів музики і продюсерів, також, де необхідно, є переклади назв пісень — приємний штрих, який закладає основу для кожної наступної глави. Книга, яку мені прислали на рецензію, це видання у м'якій обкладинці, що включає чорно-білі фотографії на красивих глянцевих сторінках. Видання у твердій обкладинці (з кольоровими фотографіями) виглядає чудово і, безумовно, це обов'язковий атрибут для найвідданіших шанувальників гурту.

Знімаю капелюха перед Дейлом і командою Cult Never Dies за те, що вони змогли переробити і відредагувати настільки велику кількість інформації, вибудувавши з неї виразну історію — захоплюючу, послідовну і раніше нечувану. Це може сприйматися історією без прикрас, але кожен негатив врівноважується власною думкою гурту, і хоча Дейл дає кілька одиничних власних коментарів то тут, то там, вони ніколи не сприймаються зайвими або вимушеними.

Сакіс Толіс та Дейл Паттерсон, Facebook

Ще одна перевага "Non Serviam" у тому, що вона нібито ще більше посилила мою пристрасть до музики, прекрасно продемонструвавши справжній захват, самовіддачу і цілеспрямованість справжнього артиста. Багато хто намагається стати музикантами, людьми, які хочуть заробляти на життя музикою і отримати визнання завдяки своїй майстерності. Те, що розкривається через "Non Serviam" — це бажання Сакіса творити, незалежно від статків чи визнання, тому що для нього не існує іншого шляху та інших бажань. Його єдина мета — створювати музику для Rotting Christ, в незалежності від того подобається або не подобається це слухачам, критикам або навіть його колегами по групі.

Це книга (від читання якої я насилу міг відірватися) документує історію, яка повинна була бути розказана. У будь-якому випадку... годі розмов, так як мені потрібно терміново переслухати усю дискографію Rotting Christ, і, можливо, завдяки тій інформації, яку я отримав, я буду цінувати кожен альбом трохи більше.

Noizr: Книга "Non Serviam: The Official Story Of Rotting Christ" доступна для замовленя на сайті Cult Never Dies. Слідкуйте за проектом на Facebook.

"Non Serviam" вийшла 30 листопада 2018 року. Книга наразі доступна як окреме видання з м'якою обкладинкою, а також у вигляді підписаного бокс-сету, що включає книгу (кольорове видання із твердою обладинкою), рельєфну коробку, ексклюзивну футболку, набір із 12 фотографій із різних періодів кар'єри гурту, сертифікат справжності, підписаний Сакісом і Темісом Толісами, і ще один спеціальний предмет.