Check 'Em All: Південноафриканський слем-дез-бульдозер Vulvodynia

До редакції журналу щотижня приходить безліч промо початківців або маловідомих колективів. Як ви вже знаєте, більша частина матеріалів рубрики Check 'Em All присвячена найцікавішим релізам таких виконавців. Цього разу "новачками" розділу стали брутальні важі з... Ні, це не Штати і навіть не Європа. Ми познайомимо вас із командою з Південної Африки — Vulvodynia. І якщо металісти є, дійсно, новачками на сторінках Noizr Zine, то в оточенні шанувальників жанру брутал-дез-металу цей "південноафриканський слем-дез-бульдозер" встиг зарекомендувати себе кількома непоганими записами і майже тридцятьма тисячами фанів на сторінці у Facebook.

Тут можна було почати зі слів "гурт був сформований у 2014 році...", проте, краще про Vulvodynia, ніж самі її учасники вже, мабуть, не скажеш.

"Зазирнувши у медичний підручник, ви знайдете наступне: Vulvodynia — це хронічний, сильний вагінальний біль, який не має певних причин. І все ж книжка не розкаже вам, що Vulvodynia також і ініціатори того, що сьогодні зветься найбільш потрошуючим дез-металом Південної Африки. Із прошиваючим мозок, зловісними рифами і зриваючим шкіру бласт-бітом Vulvodynia здасться смертельною чумою, що поширюється по всьому тілу сучасного світу важкої музики, вражаючи відразу обидва вуха і не залишаючи в живих нікого", — розповідають про себе музиканти.

Ну що ж, якщо звучання гурту справді нагадає вам усі вищезгадані риси — значить, засновники Vulvodynia досягли своєї мети. У 2014 році вокаліст Дункан Бентлі та гітарист Люк Хаархофф сколотили банду з метою попрацювати над гранично важким саундом. Щоб аж дах зривало, не інакше.

Так дебютний міні-альбом "Lord Of Plagues", який, по суті, складається із трьох композицій, був записаний у досить короткий термін. Втім, по сьогоднішній день, саме цей реліз у багатьох слухачів займає почесне перше місце серед дискографії колективу і часто відзначається у коментарях, як найважчий запис Vulvodynia.

Перші асоціації — Cannibal Corpse, Aborted або Six Feet Under. Однак далі схожими виявляться лише вокал і жанр, яким можна охарактеризувати всі ці гурти. Vulvodynia одну за одною пропонує вам різні фірмові фішки. Перш за все, це практично повна відсутність будь-якої мелодики, пауз або зміни ритму. Несамовиті рифи і нескінченний розриваючий бласт-біт обрушаться на вас стіною. А щоб уберегти ваші барабанні перетинки, треки альбому звучать лише по дві з половиною хвилини. Ну і як же знову-таки не подуріти? Кумедною особливістю релізу є різні гумористичні вставки, які раптово з'являються у треках. Наприклад, відома сьогодні фраза "suprise motherfuc*er", яка прозвучала у серіалі "Декстер", а потім і в композиції "Drowned In Vomit".

Що стосується техніки, то ці хлопці можуть позмагатися навіть із бандами побільше. Варто відзначити похмурий, глибокий вокал, майстерність гітарних соло, неабияку швидкість і, власне, до чого і прагнули металісти — зірвиголовий важкий саунд. Цікавим видався і трек-лист, адже друга його половина — це ті ж перші три пісні, але в інструментальному варіанті. Якщо брутальний вокал не до душі — вам до четвертої композиції.

Гурт сподобався багатьом любителям жанру, і музиканти задумалися про вдосконалення свого звучання. Уже в серпні 2014 року Vulvodynia запросили продюсера Байрона Данвуді на місце другого гітариста. Незабаром підписали контракт на два альбоми із австралійським лейблом Vicious Instinct Records, на якому і вийшов дебютний повноформатник "Cognizant Castigation".

На думку металістів, "Cognizant Castigation", з помітно змужнілим звучанням, затвердив гурт серед любителів відчайдушного слему під рифи брудного і похмурого брутал-дез-металу. Volvadynia попрацювали над полотном шуму і розбавили його якраз відсутніми елементами мелодійності і стрибками ритму. Це дозволило їм уникнути одноманітності і збільшити тривалість композицій. У записі дебютника, який також відзначився і вельми привабливою обкладинкою, взяли участь колеги музикантів, вокалісти Люк Гріффін (Acrania), Джей Еванс (Ingested), Ентоні Девіс (Guttural Slug, Necrosectom, Exophagy), Ейден Чжан (Maggot Colony) та Олександр Істман (Malodorous).

Сьогодні Vulvodynia згадують про постійне прагнення до чогось нового, тому вдосконалення власного стилю і звучання із "Cognizant Castigation" не припинилося. У липні 2015 року музиканти закінчили роботу над другим EP, успішно подолавши усі бар'єри на шляху до нової позначки важкості та брутальності матеріалу. Міні-альбом "Finis Omnium Ignorantiam" завершив співпрацю колективу із лейблом і група вирушила на пошуки нових ідей і не менш захоплених справою колег-металістів для їх втілення.

На цьому етапі Vulvodynia приступили до роботи над другим студійником, який вийшов 30 червня 2016 року на Lacerated Enemy Records. Південноафриканські металісти порадували своїх шанувальників повідомленням про реліз до біса важкого "Psychosadistic Design", а днем пізніше звернулися до фанів із коротким рев'ю.

"Після цілого року нескінченної крові, поту й пива ми нарешті закінчили роботу над "Psychosadistic Design"! Цей реліз включає в себе всі елементи найкрутішого слем-брутал-дез-метал-альбому, до якого ми так прагнули і він здається нам найкращим із того, що ми до цього часу аписували. Вмикайте його до кровотечі з вух й слемтесь із друзяками", — зазначили учасники колективу.

"Psychosadistic Design" вже з першим треком переносить вас у мерзенну атмосферу темного сирого підвалу, в якому працює рука божевільного садиста-психопата. Настільки реалістичний істеричний плач його жертви, важке дихання і звуки кривавого дійства викликають холодок вздовж спини, після чого в гру вступають фірмовий бласт-біт і полотно звірячо потужних рифів однойменного треку.

Перше, що хотілося б відзначити — насиченість звучання і соковитість гітарних партій, сповнених жорстокістю. У трек-лист платівки музиканти включили вже знайомі треки "Drowned In Vomit", "Lord Of Plagues" і "Forced Fecal Ingestion" з першого альбому, чим порадували справжніх фанів. Хороші "старі" записи, які так сподобалися слухачам, тепер звучать куди могутніше. Нескінченний бласт-біт, ревучий вокал і тонни важкості. На записі також присутні гості, на цей раз їх значно більше, це учасники Acrania, Ingested, Crepitation, Slaughter To Prevail та інші.

Остання платівка відображає усі зусилля Vulvodynia відкрити нові горизонти і голосно заявити про себе серед шанувальників жанру. "Psychosadistic Design" поєднав у собі неприборканий натиск жорстокості, прагнення втопити слухача у кривавій бані важких рифів, а разом із цим порадував різноманітністю трек-листа, яким свого часу відзначився дебютний альбом.

Диск сподобався критикам. Тематичні видання включили новий реліз Vulvodynia у списки рекомендованих CD серед екстремальних альбомів 2016 року. Неодноразово відзначається свіжість ідей і майстерний підхід до жанру. "Psychosadistic Design" радимо любителям таких колективів, як Acrania, Disfiguring the Goddess, Ingested, Infant Annihilator або Katalepsy.

Vulvodynia веселять своїм відношенням до творчості. Незважаючи на всю жорстокість їх пісень і лірики, легко помітити, що музиканти не мають проблем із почуттям гумору. Група також відрізняється широким вибором мерчу. Фани можуть порадувати себе різними брендовими товарами, серед яких, окрім футболок, регланів і майок, знайдуться шорти, кепки і навіть жіноча спідня білизна — куди ж без неї з такою-то назвою! І нехай сьогодні, набираючи "Vulvodynia" у мережі або YouTube, ще можно знайти щось на кшталт "як я вилікувалася від цієї дурниці", колектив впевнено рухається до ряду класиків жанру, збираючи нових шанувальників, готових відчайдушно кинутися в епіцентр шаленого слему. Отже, вмикайте його до кровотечі з вух й слемтесь із друзяками!

Переклад з російської — Anastezia

Читайте інші матеріали рубрики Check 'Em All: