​Рецензія на лонгплей Sektarism "Fils de Dieu" з повним стрімом альбому
— 9/10

На периферії майже будь-якого жанру є проекти, які, судячи з усього, існують виключно для самого артиста, а не для потенційного слухача. Варто сказати, що цей аргумент можна застосувати за межами більшості мейнстрімних проектів — хоча навіть на крайках нішевої музики знайдуться експериментатори, що створюють своє мистецтво з власних інтересів. Мова йде про такі групи, як Captain Beefheart, Diamanda Galas, Merzbow і Sektarism, чий реліз розглядаємо сьогодні. Це не означає, що ці гурти не стануть відомими і не отримають визнання ширшої аудиторії, але все ж їхня музика не для всіх. Досить часто їх складно порекомендувати банально тому, що їх ні з ким порівняти, так, можна виявити якісь загальні ознаки і риси, але всі вони знаходяться за межами найближчих до них колег по цеху.

Sektarism якраз підпадає під цю категорію, я б не робив ставку на те, що цей проект припаде до смаку багатьом, але це дійсно щось грандіозне. Музика відчутно наповнена змістом, а справжня творчість проявляється у тому, як вона кидає виклик культурно прийнятій нормі "музики". У першому треці "Oderint Dum Metuant" ви не знайдете рис, за якими більшість судить музикантів: мелодії як такої немає, а ритм композціі не стільки музикальний, скільки ритуальний. Загалом, фішка не в самій музиці, а у враженнях від неї — слухаючи "Fils De Dieu", я заглиблююсь у роздуми про мотивації, ідеях, які вона приховує.

Автор артворку — Dehn Sora

Ви матимете рацію, якщо скажете, що все це звучить занадто пафосно і по-чудернацьки, але ж все мистецтво в якійсь мірі є таким, і, слухаючи один за іншим релізи Sektarism, я часто відчуваю себе стороннім свідком того, що відбувається. Я слухаю, переймаюся ними і ніби мимоволі стаю спостерігачем якогось містичного ритуалу в таємному співтоваристві, немов дивлюся на все це з вікна. І це під силу тільки тим, хто усвідомлює справжню волю і намір проекту.

"File De Dieu" включає два треки, на один менше, ніж їхні попередні два релізи. "Oderim Dum Metuant", що відкриває альбом, нагадує ранні пісні французів: тривалі, затяжні мотиви, наповнені брязкотом ланцюгів і вокальним виттям. Наступний "Sacrifice" вже куди більше нагадує "музику", оскільки гудячі, "жирні" гітари розкочуються серед поодиноких барабанних ударів і більш традиційного вокалу, найбільш близьким еквівалентом якого може бути Sunn O))), але все ж відрізняється від нього кардинально.

End All Life/NoEvDia продовжує бути лейблом, який розширює межі екстремальної музики з темними окультними релізами, і нехай Sektarism може бути гуртом не для всіх, але це, безперечно, їхня потужна робота.

Переклад з англійської — Юрій Сомов та Anastezia G.