​Рецензія на "Conscious Darkness" Blaze of Perdition зі стрімом альбому
— 9/10

Будучи чудовою командою з відмінними піснями і двома альбомами, які мені регулярно хочеться переслуховувати, Blaze of Perdition, тим не менш, довгий час сприймалися клоном Watain. Потім під час гастролей група потрапила в аварію, через яку помер гітарист/басист 23, а двоє людей отримали серйозні поранення. Здавалося, що для Blaze of Perdition настав кінець, а для Oremus, сайд-проекту музикантів колективу (я дуже рекомендую ознайомитися з їхнім альбомом "Popioly"), навпаки майбутнє виглядало більш багатообіцяючим. Однак через 4 роки гурт повернувся із "Near Death Revelations" — альбомом із більш зрілим звучанням, який вважався їх найкращою роботою... до цього моменту.

"Conscious Darkness" — один із кращих релізів, що мені довелося почути у 2017 році, разом із чудовими альбомами Rebirth of Nefast і Aosoth. "Conscious Darkness" — це щільна майстерно виконана робота, яка йде по стопах останніх альбомів Deathspell Omega і Amestigon, і має 4 треки загальною тривалістю у 43 хвилини.

Дивіться також: Темне мистецтво. Добірка обкладинок блек-метал-релізів

Музика "Conscious Darkness" сприймається так, немов ви знайомитеся з ґрунтовним дослідженням на тему блек-металу, де кожен трек рясніє моментами, що нагадують про Deathspell Omega, Keep of Kalessin, Ved Buens Ende і Behemoth, і все ж під час прослуховування жодного разу не виникає думки про наслідування або копіювання інших гуртів, і якщо з "Near Death Revelations" Blaze of Perdition знайшли своє звучання, то з "Conscious Darkness", вони його удосконалили. Як і у випадку з групами VI і Ascension, яким не обов'язково привносити у жанр щось нове, висока якість виконання дозволяє новому альбому Blaze of Perdition стояти на плечах гігантів. Ще один аспект, який також дозволив альбомам на кшталт "Consolamentum" Ascension і "De Praestigiis Angelorum" VI досягти досконалості, став майстерний продакшнбагатий різними нюансами, що допомагають розкрити потенціал кожної пісні — Haldor із Satanic Audio Studio і блек/нойз-проекту Thaw перевершив самого себе в доведенні матеріалу до бездоганного кінцевого продукту.

Мені доволі важко виділити одну улюблену композицію з цього альбому, так як кожне прослуховування розкриває усе нові елементи, які змушують мене відірватися від справ і просто насолодитися музичною майстерністю. "Ashes Remain", яка підкуповує своєю неприкритою брутальністю, змінюється "Weight of the Shadow" з її красивими дисонуючими куплетами і чіпляючими соло лід-гітари — і ось я знову змінюю свою думку.

"Concious Darkness" — саме те, як повинен звучати блек-метал у 2018 році — усвідомлюючи минуле і будучи йому зобов'язаним, але продовжуючи прогресувати і розвивати вже відомі ідеї та стилі в одному єдиному потоці ідеального хаосу. Блек-метал може здаватися музикою з нестачею свіжих ідей і невпинною колективним дрочінням, але "Conscious Darkness" є доказом того, що за допомогою таких команд, як Blaze of Perdition, у цього жанру все ще є надія.

Рецензія — Dan Thaumitan, спеціально для Noizr Zine