Фільм "Джимі Хендрікс" (Jimi: All Is by My Side)
— 4/10

Фільм про музиканта без музики

Спекуляція на імені відомої особистості та бажання заробити гроші, ймовірно, стали головими причинами для створення фільму "Jimi: All Is by My Side", який в кінотеатрах СНД йшов під назвою "Джимі Хендрікс". Сумніви в бажаннях творців зняти розумний та цікавий фільм про рок-музиканта викликані головним чином через те, що правовласники заборонили використовувати у фільмі музику Хендрікса, якщо їм не буде надано повноцінної участі у проекті. Дивно, що після цього фільм було вирішено знімати, адже саме пісні, за ідеєю, повинні займати головне місце в кінокартині про гітариста-віртуоза.

Через брак доступу до творчої спадщини рокера творцям довелось викручуватись і перенести свою увагу з музичних досягнень гітариста на його любовні інтрижки. Однак не чекайте, що побачите в кадрі захопливу любовну лінію або жінку, заради якої чоловік згортав гори і яка надихала його на створення геніальних рифів або проникливих рядків. Ні. Вам покажуть кілька швідко замінливих дівчат-причеп, безликих пустопорожніх групіз, зайнятих пустими розмовами та вечірками. Єдина показана дівчина, яка залишила більш-менш гарне враження від своєї акторської гри і фільму загалом стала подружка Кіта Річардса, Лінда Кейт, у виконанні Імоджен Путс. Сам персонаж Джимі Хендрікса, якого зіграв вокаліст хіп-хоп гурту Outkast, Андре Бенджамін, є, на жаль, найслабшим місцем фільму, так як музикант грає дуже мляво і непереконливо.

Хто б міг подумати, що той стильний і яскравий Джимі Хендрікс, який своїм умінням триматися на сцені міг створити ціле яскраве шоу, який своїми піснями міг змусити відриватися весь Вудсток, а натовп дівчат тремтіти під сценою, та людина, яка своїм критичним ставленням до роботи доходила до перфекціонізму, той гітарист-віртуоз, який надихав і продовжує надихати сотні музикантів зі світовим ім'ям, буде показаний у фільмі сірим слабохарактерним хлопчиною, який через вдалий збіг обставин — знайомством з Ліндою Кейт — отримав путівку до великої сцени і слави. Крім того, бажання режисера показати проблеми музиканта з батьками, упереджене ставлення до чорношкірих в середині 70-х та інше в результаті було продемонстровано якось стисло, а пасивна поведінка головного героя протягом усього, майже, двох годинного фільму, який іноді преривався побиттям Джимі жінок викликає то антипатію, то цілковиту байдужість до персонажа і всього що відбувається на екрані.

Стисло про головне

Фільм "Jimi: All Is by My Side" ("Джимі Хендрікс") — це невдала спроба оскароносного сценариста Джона Рідлі в якості режисера розповісти не найцікавішу історію з життя гітариста світового рівня і значення. Мінімум музики Хендрікса, мінімум харизми і досягнень Хендрікса, які б викликали у глядача, якщо не зацікавлення, то хоча б повагу до його творчої спадщини, з надлишком намагалися компенсувати введенням численних персонажів, імена яких, якщо вони вам не були до того знайомі, ви забудете у наступному кадрі. Безліч зайвих сцен і малозмістовних діалогів роблять "Jimi: All Is by My Side" затягнутим і нудним, а беземоційна гра Андре Бенджаміна перетворює яскравого музиканта на пасивного виконавця чужої волі.

Краще подивитись:

Документальний фільм "Джиммі Хендрікс: Незакінчена історія" ("Jimi Hendrix: The Uncut Story")

Живі виступи музиканта: