​"Де дзвін за тими, хто поліг, немов худоба на бойні?". Рецензія на альбом 1914 "The Blind Leading the Blind"
— 6/10

Коли я бачу гурт, чия творчість базується на використанні якоїсь фішки, наприклад, фокусі на певних історичних періодах, будь то вікінги (Hammer Horde) або пірати (Alestorm), я кожного разу починаю мимоволі відчувати антипатію до цієї команди. Я не вважаю, що в подібних темах немає нічого цікавого, про що можна було б писати пісні (взяти хоча б Enslaved), просто це виглядає таким собі трюкацтвом. Тому до ознайомлення з 1914, чия творчість натхненна подіями Першої світової війни, я підійшов із певним скепсисом.

Жанрово група знаходиться десь між дезом, думом і блек-металом, і, на жаль, не дуже вправляється ні з одним із цих стилів, так як музика досить пересічна і до болю знайома. Тут немає нічого особливо нового, крім, можливо, вставок із семплами. Пісням не вистачає глибини, вони не породжують якихось особливих емоцій, як, наприклад, альбоми Marduk "Panzer Division Marduk" або "Frontschwein".

У мене при згадці настільки хаотичної події, як Перша світова війна, в голові спливає куди більше наповнений пригніченням і відчаєм саундтрек. Здебільшого пісні "The Blind Leading the Blind" просто переходять у безперервний натиск (за винятком "Passchenhell", де партія скрипки викликає більше емоцій, ніж увесь альбом, та "The Hundred Days Offensive"), але відштовхуючись від всього, що я вивчав про Першу світову війну, це було в усіх відношеннях важкою подією — тільки уявіть, що ви на довгі тижні, якщо не місяці, застрягли в траншеї і поки ваші ноги гниють через імерсійні рани, ви усвідомлюєте, що ваші вороги підібралися зовсім близько до вас, ви чуєте їхні голоси, знаючи, що вам потрібно або вирити окопи ще далі, або стрімголов бігти в атаку — в кінцевому підсумку це закінчується перериванням чийогось життя — і все це відбувається без видимого кінця; як мені здається, відповідний саундтрек всього цього — це не стільки тотальна агресія, скільки напружена атмосферна подорож із дисонансами і моментами тотального божевілля, що подеколи з’являються. Можливо, таке моє сприйняття, але музика цього альбому не викликає в уяві образів охоплених жахом солдат або командуючих офіцерів, це більше нагадує безупинну кулеметну чергу, і я не думаю, що це саме той ефект, якого домагалася група, з огляду на те, як саме тут використані семпли. Чесно кажучи, мені здається, що "Forward!" Anaal Nathrakh набагато краще справляється із тим, аби викликати в уяві слухача відчуття божевілля і безнадії про Першу світову війну.

1914 на Hell Serpent Rising Over Kyiv, 2017 рік

Лірично (з того, що я зміг розібрати), тут мало що може викликати в голові якісь образи, створити картини цього конфлікту, які б закарбовувалися у пам’ять, так як більша частина текстів, схоже, є озвучуванням списків озброєнь, каталогізацією зброї і боєприпасів, і, можливо, такою і була мета гурту — виступити у якості знаряддя війни і бути його музичним втіленням. Якщо це так, то вони досягли своєї мети, тому що музика звучить, як більшість знарядь у кінці битви — зливається на тлі інших, завдаючи мало смертельних ударів і з безліччю витрачених даремно речей.

Навіть якщо прибрати всю зовнішню мішуру і просто оцінити колектив строго за його музичними якостями, на альбомі немає нічого нового або вражаючого, немає рифів, які б могли затриматися надовго в пам'яті, а динаміка в піснях досягається за рахунок дуже схожих шаблонів. Єдине, що хоч якось трохи зачепило — це семпли скрипки, декілька (часто досить незграбно розміщених) цитат і "The Hundred Days Offensive" — єдиної композиції, яка ближче всього підібралася до того, що я сподівався почути.

Отже, що ж залишається, якщо музика не викликає в уяві потрібних асоціацій? Особисто я, не можу думати ні про що інше, окрім використовуваного групою виверту. Гадаю, стилістично 1914 роблять класне візуальне шоу, що, на перший погляд, може здатися якимось вражаючим задумом. Насправді, тут дуже багато ідей, але загальний вміст не особливо вражає. Безсумнівно, є способи набагато більш ефектно передати жахи цієї війни, але ще треба буде з'ясувати, чи зможе це зробити 1914 на наступному альбомі, або ж в цьому досягне успіху хтось інший.

1914:
Вокал | 2.Division, Infanterie-Regiment Nr.147, Oberleutnant – Ditmar Kumar
Гітари | 37.Division, Feldartillerie-Regiment Nr.73, Wachtmiester — Liam Fessen