За останнім словом техніки: Рецензія на концертний фільм "Muse: Drones World Tour"

12 липня у кінотеатрах по всьому світу пройшов одноденний показ концертного фільму "Drones World Tour" британського гурту Muse. Силами KyivMusicFilm сеанси стрічки відбулися і в Україні. Нижче — враження Noizr Zine від побаченого.

5 червня 2015 року Muse випустили свій 7-й лонгплей "Drones", який був досить прохолодно прийнятий критиками, що однак не завадило йому виграти премію Греммі за Кращий рок-альбом. Ще за декілька тижнів до релізу група вирушила у масштабне турне, яка включало більше 130 концертів по всьому світу. Під час цих гастролей у 2016 році колектив і його величезна команда (поіменний список якої був представлений у фінальних титрах) відзняли матеріал для концертного фільму, що отримав назву "Muse: Drones World Tour".

Muse: Drones World Tour, weeky.es

Про режисуру

Керували зйомками фільму Том Кірк та Іен Віллем Шрам — відомі британські режисери та продюсери, які, окрім Muse, також співпрацювали із такими артистами, як Брюс Спрінгстін, Леді Гага і Metallica. Зокрема, Кірк виступав кліпмейкером "Dream No More" Muse, а також режисером їхніх концертних та документальних фільмів "H.A.A.R.P. Live at Wembley" (2008) і "Absolution Tour" (2005). І з точки зору режисури, "Muse: Drones World Tour" знятий дуже добре. Фільм не є документальним або напівдокументальним, лише на початку і в кінці стрічки з'являються учасники гурту, аби сказати буквально декілька слів. Замість цього, весь акцент робиться на самому виступі, його учасниках, взаємодії фронтмена Меттью Белламі з натовпом, неймовірних спецефектах і реакції публіки на те, що відбувається. Якогось особливого авторського підходу, як це було, наприклад, у "Rammstein: Paris" (з постійними накладеннями зображень, їх віддзеркалюванням, використанням ефекту калейдоскопу тощо), в "Drones World Tour" мною помічено не було. Але причепитися тут нема до чого, "Drones World Tour" — це добротний концертний фільм, який дозволяє перейнятися атмосферою шоу і сповна віддатися ностальгії тим, кому пощастило спостерігати подібне технічне диво наживо.

Про шоу

Все шоу в "Drones World Tour" є втіленням концепту альбому "Drones", побудованого на конфлікті солдата (ліричного героя платівки) і "дронів" (байдужих істот у людській подобі, які захопили світове панування). Завдяки цьому кожна деталь, кожен елемент виступу має своє значення. Немає ніякої безглуздості і данини моді заради сьогочасної потіхи юрби, що колись було мною помічено у постановках концертів, наприклад, українців The Hardkiss, які випускали на сцену дівчину в образі Малефісенти лише тому, що на той момент однойменний фільм був на піку популярності.

Muse на сцені, soyuz.ru

Тема про підкорення і технології, окрім лірики та музики із використанням передових інструментів, також розкривається за допомогою приголомшливого аудіо-візуального ряду, що розгортається на обертовій сцені перед очима захопленої юрби, над якою нависли численні дрони. У плані шоу, роботу Muse та їх команди можна сміливо порівнювати з легендарними концертами Pink Floyd, а в плані музичної складової — з будь-якими провідними представниками рок-сцени минулих років, так як заперечувати, що британці є рок-зірками свого покоління — просто безглуздо. Музична програма Muse — це суміш захоплюючого року, хитромудрих партій у стилі прогресиву, електроніки з грою на виконаних за останнім словом техніки інструментах (тут і гітари з тачскріном і різні примочки для створення потрібних ефектів), акапельного співу і навіть металу з виконанням тремоло-рифів.

Якщо ви були на концерті Muse у Києві кілька років тому, то бачили, ймовірно, від сили відсотків 60 від усього шоу британців. Неймовірна сцена, яка знаходиться постійно в русі давала відвідувачам "Drones World Tour" можливість насолодитися 360-градусним перфомансом, де буквально кожну секунду перед глядачами поставали то чаруючі голограми, то майстерне лазерне шоу, що викликає асоціації з виступом Девіда Гілмора у Помпеях. Робота техкоманди просто вражає. Єдине, на один короткий момент, світлове шоу досягло свого апогею і з такою інтенсивністю почало блимати усіма лазерами і прожекторами, що дивитися на екран було досить складно. Але в цілому, 2 години фільму пролетіли непомітно завдяки відмінному сет-листу, що включав, окрім нових композицій типу "Dead Inside" і "Psycho", також і кілька старих речей — "Uprising", "Time Is Running Out", "Plug in Baby" та інші, приголомшливому інноваційному шоу, високому рівню виконання і фіксації того, що відбувається. Тим самим, Muse знову на ділі довели, що дійсно є одним із кращих концертних гуртів сучасності.

У якості невеликого подарунка шанувальникам музиканти продемонстрували у кінці фільму короткий тизер нового кліпу "Something Human", початкові кадри якого викликали асоціації із фільмом "Божевільний Макс" Джорджа Міллера. Реліз відео запланований на 19 липня.

Текст — Anastezia
Noizr Zine дякує KyivMusicFilm за надану акредитацію