​Вихідні на Ragnard Reborn Нове Коло: Звіт з двох фестивальних днів

Вихідні на Ragnard Reborn Нове Коло: Звіт з двох фестивальних днів

З 22 по 24 червня у Харкові проходив Ragnard Reborn Нове Коло — метал-фестиваль, метою якого, згідно організаторам, було відновлення духу скасованого у минулому році французького опен-ейру Ragnard Rock Fest. Про те, якими були два вихідних дні на українському заході, — далі в статті.

Нове Коло: Коловорот і Ragnard Rock Festival

У кінці червня 2017 року найбільший український метал-дистриб'ютор Musical Hall спільно з C&S Music провів у Києві Коловорот Нове Коло — одноденний індор-фест, який став своєрідним оновленням культової блек-метал-події Коловорот, що проходив у Харкові з 1998 по 2010 роки. Цього року організатори взялися за більш масштабний захід — 3-денний аутдор-івент Ragnard Reborn Нове Коло, який, незважаючи на відсилання у назві до французького опен-ейру Ragnard Rock Festival (2015-2016), за словами представників Musical Hall, став "абсолютно новим фестивалем". Нагадаємо, у липні 2017-го третій Ragnard Rock, на якому мали виступати Satyricon, Kampfar, Taake, а також українці Khors і Kzohh, був скасований менш, ніж за тиждень, за чутками, через тиск антифа. Організатори Ragnard Reborn Нове Коло:

"На перших двох фестивалях Ragnard Rock у Франції виступали українські гурти, тепер прийшла черга французьких колективів виступити в Україні".

"Ми цінуємо дух того Рагнарду, але зараз ми створюємо своє. В знак пошани ми прийняли рішення, що всі європейські фани, які не потрапили на минулий Ragnard Rock через його скасування, зможуть потрапити на наш фестиваль безкоштовно при наявності у них торішнього квитка. Це не компенсація, а лише жест поваги".

У публікації на Facebook оргкомітет уточнив, що мета створення Ragnard Reborn Нове Коло — "відновлення духу" Ragnard Rock Fest, чия програма 2016 року була в значній мірі присвячена "Україні з її гуртами [на фестивалі виступали українські колективи Nokturnal Mortum, Kroda, Khors — Noizr], культурою та історією".

Ще задовго до початку фестивалю Varggoth — лідер культового українського блек-метал-гурту Nokturnal Mortum, що став хедлайнером другого дня — розкрив деякі подробиці майбутньої події в інтерв'ю Noizr Zine:

"Ragnard Reborn Нове Коло задуманий із розмахом. Хочеться, щоб усе пройшло на відмінно. Сподіваюся, фестиваль зможе уникнути помилок і недоліків українських метал-фестивалів і це буде, дійсно, новим словом у культурній сфері".

Заінтригована, наша команда в позаминулі вихідні на власні очі змогла оцінити, наскільки слова музиканта були близькі до істини і, як виявилося (спойлер!), організатори, справді, змогли втілити в життя багато своїх задумів та обіцянок.

Що ж являє собою Ragnard Reborn Нове Коло?

Для того, аби передати "дух Рагнару", оргкомітет підготував для 3-денного івенту максимально насичену програму. Музична частина складалася із 24 сетів артистів з України, Білорусі, Польщі, Італії, Франції, Фінляндії, Норвегії, Швеції, Великобританії, а також Греції та США. Жанрово, як і в випадку з Ragnard Rock Festival, акцент був зроблений в основному на блек-, дет-, дум- і пейган-колективи. Крім них, на заході також виступали артисти й інших стилів, зокрема, Lord Wind (дарквейв/фолк/середньовічна музика), Mortiis (дарквейв/індастріал), а також сербський піаніст Нікола Кветкович, який виконав пісні Katatonia.

На фестивалі вперше відбулися українські виступи кількох зарубіжних артистів, зокрема — Grift, Mortiis, Nocturnal Depression, Hades Almighty, Helheim і Lord Wind (останній колектив, до слова, вирішив чомусь урізноманітнити своє шоу виконанням російських народних пісень). Крім того, після 7-річної перерви до України повернулися британці Esoteric, а також гурти Horna і Forgotten Tomb, які вже виступали раніше, але від цього були не менш очікуваними. Забігаючи наперед, відразу хочеться відзначити крутість локації, яка дуже здорово працювала на створення атмосфери — стіни вже недіючого заводу стали чудовим притулком для настільки неформальної події.

З того, що вийшло побачити за два дні, хотілося б виділити кілька сетів. По-перше, це виступ Gods Tower — незважаючи на кепсько налаштований звук, через що було погано чутно вокаліста, культова білоруська група все одно відіграла програму на відмінно, потішивши публіку виконанням своїх класичних хітів.

По-друге, хедлайнерів Nokturnal Mortum — за роботу над сценічними образами і чудове шоу з етнічним ухилом (судячи з присутніх на концерті відеооператорів, незабаром слід очікувати виходу нового пролайв-відео гурту).

По-третє, Nocturnal Depression — за занурення у пітьму під звуки мелодійного DSBM. По-четверте, Burshtyn — за харизматичного, танцюючого фронтмена і Barkasth — новосформованої команди, яка непогано показала себе вживу і чий виступ 24 червня співпав із виходом їхнього дебютного альбому "Decaying".

Окрім музичної частини, Ragnard Reborn став одним із небагатьох подібних заходів в Україні, який повною мірою виправдав свій "фестивальний формат". Адже як влаштовані більшість опен-ейрів у Європі? Ти приїжджаєш туди, розраховуючи не тільки на цікаву музичну програму, а й на відпочинок: попити смачного пива, поїсти, взяти участь в якійсь фестивальній активності — тобто мати можливість чимось себе зайняти у перервах між сетами гуртів і при цьому не занудьгувати.

Дотримуючись досвіду зарубіжних колег, організатори Ragnard Reborn сповна подбали про дозвілля відвідувачів. У першу чергу, правильно підібрана локація давала можливість, де розгулятися. Харківський арт-завод "Механіка" регулярно приймає різні культурні заходи, тому фестивальна інфраструктура багато в чому була вже готова, маючи у своєму розпорядженні просторне крите приміщення зі сценою, барами, відкритою територією у 2700 м² з малою сценою, наметами з їжею і напоями (що важливо, за доступними цінами), чистими туалетами, розвагами (картинг, кімната з відеоіграми і т.д.) і численними місцями для відпочинку.

Організатори додали точку з вегетаріанською їжею, намет ресторану Braconnier (що належить лідеру Nokturnal Mortum), а також запросили різних художників і ремісників (які проводили майстер-класи), танцівниць і неформальних моделей, які знатно схвилювали чоловічу частину фестивалю.

Окремо варто згадати виставку і майстер-клас німецького художника Андреаса Маршалла — автора обкладинок для багатьох класичних альбомів гуртів Blind Guardian, HammerFall, In Flames, Kreator, Obituary, Sodom і т.д. — було честю перекинутися кількома фразами з настільки маститим творцем.

Така ретельна підготовка сприяла створенню безперервної спільної фестивальної тусовки артистів і відвідувачів заходу. У гостей Ragnard Reborn була можливість не тільки сфотографуватися із улюбленими музикантами на Meet & Greet, але також випити з деякими з них по келиху пива.

Крім того, на опен-ейрі діяли медпункт (часто ігнорований вітчизняними оргами), точка для зберігання особистих речей і пункт з інформацією про найближчий для розміщення хостел.

Щодо організації, Ragnard Reborn став одним із найбільш продуманих українських фестивалів в принципі. Музична частина також була підібрана зі смаком і знанням справи. А локація на території колишнього заводу, як уже говорилося вище, надзвичайно впливала на створення потрібної атмосфери для подібного роду екстрим-метал-івенту. З помічених мінусів (мова йде тільки про 2-й і 3-й дні фестивалю) можна виділити наступне:

1. Періодичні проблеми зі звуком (на виступі Gods Tower зокрема);
  2. Дивна робота світлотехніка, який спрямовував під час сетів гуртів потужне світло прожекторів у натовп, засліплюючи відвідувачів;
  3. Відсутність фізичного розкладу на фестивалі (роздрукованих буклетів, списку гуртів із виступами на кожен день і час проведення фестивальних активностей — уся ця інформація публікувалася лише в інтернеті). Написані від руки на аркушах А4 час виступів команд з'явилися лише на третій день заходу, однак мало чим врятували ситуацію (див. пункт нижче);
  4. Недотримання таймінгу. Гурти подекуди виходили на сцену зі значними затримками (інколи до 30 і більше хвилин);
  5. Задуха у приміщенні зі сценою. Незважаючи на наявність потужних витяжок, перебування декількох сотень людей в одній будівлі з температурою +34 °C за вікном викликало певний дискомфорт, проте наявність бару з численними прохолодними напоями трохи покращувало цю ситуацію;
  6. Відсутність інформації про організатора на сайті фестивалю. Якщо ви їдете на незнайомий вам захід, до того ж організований під такою назвою вперше (до того ж в малознайомій для вас країні, якщо мова йде про іноземців), ви повинні бути повністю впевнені у тому, куди саме ви прямуєте, що вам варто очікувати і до кого саме звертатися, якщо щось піде не так. Завдяки діяльності деяких промоутерів, які надсилають групам фотографії грошей замість переказу гонорарів, значно постраждала репутація місцевих українських оргів. Отже, організатору треба бути максимально відкритим і розміщувати повну інформацію про себе в About, Info, Contacts або інших розділах, наприклад, в "Організація і контакти", чия назва говорить сама за себе, але ніяк не в підрозділі "Партнери".

Дебютний Ragnard Reborn Нове Коло став однією із небагатьох подій в Україні, особливо для важкої музики, яка залишило після себе настільки хороші враження. Все, від спілкування у соцмережах до фестивальної програми і якості наданих послуг, демонструвало щиру зацікавленість організаторів зробити класний івент для людей. Тому хочеться побажати оргкомітету лише удачі, бажання і можливостей розвивати свої заходи й надалі, аби Харків став ще одним містом на карті з розвиненою фестивальною культурою.

Текст — Anastezia
Фото — Dmythro, Anastezia