Robust Gig: П'ятиріччя "здорованів"

Robust Gig: П'ятиріччя "здорованів"

"Ти можеш слухати все що завгодно, але в один момент "стоунер" чіпляє тебе на свій гачок і виникає бажання пірнати все глибше", — якось зауважив співзасновник агентства Robustfellow Філ Добров. На цей самий гачок перевірена часом Robustcrew потрапила ще у 2009 році. Втягуючись у нові для себе сфери діяльності, учасники проекту стали займатися організацією концертів, виробництвом мерчу і продюсуванням музики, що з кожним роком захоплювали їх у безмежні надра жанру і його похідних. Минулої суботи, 12 листопада, команда, яка згуртувала усіх, кого не оминув "міцний" стоунер, відсвяткувала своє п'ятиріччя концертом у столичному клубі MonteRay Live Stage. Відповідно до дати, організатори порадували слухачів п'ятіркою "здорованів", хедлайнерами яких стали відомі французи Mars Red Sky.

Початок концерту було заявлено на 16:30, однак двері для усіх гостей цього дня народження відкрилися вже за півгодини до старту. Звичайно, не буває іменин без солодкого, і хто вже знайомий із заходами від Robustfellow, знає, як організатори заохочують найбільш пунктуальних. На вході перші відвідувачі разом із браслетами отримували фірмові капкейкі. Так-так, і ці самі 30 хвилин ви могли використати як раз для того, щоб поїсти смачні солодощі де-небудь біля барної стійки, а лише потім насолодитися концертом, відкривати який випала честь харківським нойз-рокерам Soom.

Музиканти впевнено почали свій виступ композицією "Палаюча мавка" з останнього EP "Жах і огида", демонструючи повний контраст із публікою, яка лише збиралася біля сцени і ще невпевнено переминалася з ноги на ногу. Приголомшуючи зал потужним басом і палітрою гітарних ефектів, тріо Soom відіграло пісні "Коляска", свіжий сингл "Дід", "Полтавський шлях", "Наґно" і "Лісова пісня", поступово заражаючи своїм неземним настроєм перші ряди фан-зони, де гучності колективу протистояли найбільші відчайдухи. Харків'янам безперечно вдалося задати курс цього вечора, після чого естафета перейшла київським тяжам Ethereal Riffian.

Тут, як ви можете здогадатися, не обійшлося без "шаманських" інструментів, тематичного антуражу і найменших його деталей, аж до запалених на сцені свічок, якому музиканти завжди приділяють левову частку уваги. Тим часом, скориставшись чудовою можливістю, Ethereal Riffian вирішили виділитися із загальної програми і презентувати новий ролик до пісні "Drum of the Deathless", над яким учасники колективу працювали разом із Re:evolution Film і Віктором Придуваловим. Багряна завіса відкрила відвідувачам великий екран і зал занурився в атмосферу представленого дійства.

Після короткого інтро на рогоподібному діджеріду у виконанні Валерія Корнєва, Ethereal Riffian буквально зійшли з екрану на оповиту густим димом сцену, зберігши свої образи. Динамічний сет-лист музикантів вводив слухачів у якийсь гіпноз монотонними рифами "Beyond" і будив стіною потужної енергетики "Anatman", "Thugdam" і наостанок зіграними треками EP "I AM. Deathless". Гучний заклик "Surrender!" під час виконання "Drum of the Deathless" обернувся ефектом тротилу, ставши кульмінацією дійсно сильного виступу цього вечора.

"Нам вдалося передати ті ідеї, енергетику, яку ми завжди прагнемо донести. Були, звичайно, дрібні технічні нюанси, але вони, начебто, не вплинули сильно на результат. Перший наш виступ відбувся так само на Robust Fest, тому ми дуже раді опинитися сьогодні тут і виступити вже на його п'ятиріччі. А я, як музикант і учасник колективу Robustfellow, дуже радий бачити таку кількість людей", — пізніше розповів Noizr Zine лідер гурту Валерій Корнєв.

Після ковтка свіжого повітря і порції прохолодного напою гості Robust Gig знову опинилися під владою учасників заходу. На цей раз наближалася черга столичних рокерів Bluesbreaker і представників похмурого думу з міста Монастирище — Bomg. Обидва гурти завоювали увагу публіки абсолютно унікальними шоу.

Bluesbreaker, який помітно виділявся на тлі інших учасників, став першим і єдиним колективом, чиї пісні від "Hermit" до "Hanged Man" супроводжувалися активним слемом у фан-зоні. Зі сцени лунали жваві фатальні рифи з відчутною ноткою панковсько шаленства. Так само жваво і невимушено музиканти шматували спершу виткане полотно монотонних ритмів і "шаманської" атмосфери вельми наполегливим і агресивним сет-листом, відкинувши зайві нюанси.

А ось учасники колективу Bomg обмежилися єдиним тривалим треком "Polynseeds Of Shubin". Квартет щільно огорнув зал похмурим думом та пожвавив монотонні хрипкі партії гітар дійсно загробним вокалом. Слухачі, здавалося, не відразу втягнулися в те, що відбувається, однак через якийсь час таки оцінили виступ гурту належним чином.

Коли настала черга хедлайнерів Mars Red Sky, зал був практично заповнений слухачами. Захоплюючий виступ французького тріо, який гармонійно об'єднав сплеск емоцій і меланхолію, ранні та останні записи колективу, став чудовим фінальним акордом Robust Gig і залишив приємний післясмак до кінця вечора. "Марсіани" полонили слухачів своїм вокалом, чистотою звуку і манерою виконання, якій, здавалося, були віддані душею й тілом. Повз очей і вух присутніх просто не могло прослизнути те взаємодоповнення, яке тримає музикантів разом і слунує основою їх магнетизму.

Пірнаючи із головою у бездонні мелодійні ритми "Hovering Satellites", "Friendly Fire" і "Strong Reflection", фан-зона гойдалася у такт та охоче підспівувала знайомі рядки композицій. У свою чергу, "Марсіани" дякували Києву за черговий теплий прийом і у якості фінального номера представили трек "Way To Rome", для виконання якого запросили на сцену лідера Stoned Jesus Ігоря Сидоренка.

"Ми дуже задоволені. Останній раз ми грали у Києві п'ять років тому і зараз здавалося, що слухачі були так захоплені... Люди знали пісні, це було чудово", — поділився із Noizr Zine враженнями вокаліст Жюльєн Прас.

"Свого часу ми також вийшли із французького андеграунду, стали їздити в тури Європою. Сьогодні мені здається ми усі члени однієї сім'ї, незважаючи на те, що іноді граємо більш роковий або психоделічний стоунер. Ми як і раніше одна спільнота музикантів і це здорово", — прокоментував Прас виступ на одній сцені з українськими колективами.

"Гуртів, які грають у цьому жанрі у Франції не так вже й багато, але можливостей грати стоунер значно більше, у великих містах проводиться безліч тематичних фестивалів. Але загалом ми дуже схожі, тому що у Франції ми такі ж альтернативщики. У цьому жанрі у нас немає груп-хедлайнерів", — додав бас-гітарист Джиммі Кінаст.

Підводячи підсумки, хотілося б відзначити, що до святкування п'ятиріччя Robustfellow усі заявлені учасники, втім, як і організатори, підійшли дуже відповідально. І незважаючи на деякі похибки якості звуку, кожен з гуртів відзначився досить-таки цікавим шоу: музиканти підготували динамічні сет-листи, порадували своїх шанувальників свіжими піснями, а також супроводжували свої виступи цікавими візуальними ефектами на екранах закладу.

Залишається лише подякувати організаторам за чудовий захід. У свою чергу, ми сподіваємося, що в майбутньому Robustfellow проведе ще не один подібний ювілей.

Автор тексту і фото — Юрій Сомов
Переклад з російської — Anastezia