​Рецензія на альбом Skogen "Skuggorna Kallar"
— 7/10

Рецензія на альбом Skogen "Skuggorna Kallar"

Вже з перших нот новий альбом Skogen "Skuggorna Kallar" задає тон і дає розуміння того, що ви почуєте далі, а саме — блек-метал, наповнений скандинавськими народними мотивами у дусі "Vortex era" Borknagar.

Увесь альбом — це цілісна, послідовна робота, виконана в єдиному ключі, і я не можу позбутися враження, що в цьому і криється його головний недолік. Більшість пісень "Skuggorna Kallar" дуже схожі між собою, незважаючи на те, що в кожної композиції присутні різні фолкові елементи — від акустичних гітар, синтезаторів до струнного інструменту (як саме він називається!?), який грає у кінці першого треку.

Всі пісні вельми добре продумані, кожному інструменту приділено належну увагу і кожен із них проявляє себе крізь звучання похмурих синтезаторів і бас-брейків. Музика на альбомі вправно зіграна, проте самому релізу не вистачає індивідуальності, яка б виділяла його на тлі вищезазначеного Borknagar та інших фолкових блек-метал-команд типу Enslaved, Primordial і раннього Drudkh.

На мою думку, головною проблемою "Skuggorna Kallar" є те, що при всій увазі до деталей і очевидній музичній майстерності цей альбом не спонукає до подальшого прослуховування — навпаки у мене з'являється бажання переключитися з нього на Borknagar особливо на альбоми "Archaic Course" і "Quintessence", записані з ICS Vortex. І це досить сумно, тому що я чітко відчуваю наскільки Skogen близькі до того, аби представити світові свій власний впізнаваний стиль блек/фолку. Однак цього поки це не відбулося, адже граючи у такому піджанрі акцент слід робити на мелодикці, хуках та чіпких тісно пов'язаних із вокалом рифах, які б захоплювали слухача, змушуючи його цілий день наспівувати мелодії з альбому.

Трек-лист "Skuggorna Kallar":

1. Det Nordiska Mörkret
  2. När Solen Bleknar Bort
  3. Nebula
  4. Omen
  5. Frostland
  6. The Suns Blood
  7. Beneath the Trees
  8. The Funeral

Продакшн також викликає невеликі нарікання. Аьбом добре зведений (усі елементи можна добре розчути і усі вони знаходяться на своєму місці), кожен інструмент збалансований, але їм не вистачає якогось панчу, гітари можна було б зробити більш жирними, а вокальні партії краще обробити, оскільки у міксі звучать вони трохи сухо і мляво, що доволі прикро. Матіас або Йоаким (той із них, хто відповідає на альбомі за чистий вокал) володіє пристойним "об'ємом легенів", проте продакшн його підводить, (крім того, вокальна манера дуже нагадує мені спів Vortex, який, на мою думку, має один із кращих голосів у блек-металі). Це не звучить погано, проте тут немає якихось відчутних особливостей, якими безперечно володіють раніше згадані мною гурти цього піджанру.

Дивіться також: Фотозвіт з київського фестивалю Oskorei – Midvinter festival 2017 за участі Skogen

Якщо говорити коротко, то "Skuggorna Kallar" — непоганий реліз, проте який мало чим виділяється на тлі груп, домінуючих у цьому стилі протягом багатьох років. Я можу лише сподіватися, що як тільки колектив набереться достатньої впевненості в собі, то він почне інтенсивно розвиватися і тоді його потенціал проявиться повною мірою, бо перспектива появи чогось грандіозного є, але цього поки не відбулося.

"Skuggorna Kallar" вийде 25 травня на лейблі Nordvis Produktion.

Рецензія — Dan спеціально для Noizr Zine