​Ренді Блайт: "Ти не можеш залишатися собою після проведеного часу у в'язниці"

Lamb of God's press photo — Ренді Блайт: "Ти не можеш залишатися собою після проведеного часу у в'язниці"
Lamb of God's press photo

Що доводиться пережити людині, яка змінює свій звичний образ життя на темну камеру, де єдиним голосом залишається тільки шепіт неминучості? Тотальна буря суперечливих емоцій і лиш відчуття того, як нещадно тисне відчай. Саме це стверджують американські металісти, презентуючи нову студійну платівку "VII: Sturm Und Drang" (переклад з нім. Буря і Тиск), основою для якої стали похмурі дні Ренді Блайта у чешській в'язниці "Панкрац". Сьомий альбом гурту (не враховуючи перший лонгплей "Burn The Priest") дебютував 24 липня на лейблах Epic (США) та Nuclear Blast (інші країни).

Сьогодні можна сказати, що історія нового альбому Lamb Of God почалася ще весною 2010-го. Під час концерту у Празі 24 травня стався інцидент, який потягнув за собою арешт Блайта і довготривалий процес у суді. Пізніше всі звинувачення були зняті, та попри це музикант все ж таки провів за ґратами цілий місяць в результаті випадкового причинення смерті. Скрутний досвід того періоду став певним джерелом натхнення, причиною сильних емоційних зворушень, які і розкриваються слухачеві у піснях альбому "VII: Sturm Ind Drang".

Блайт: "Я не мав намірів писати альбом, який би відображав моє бачення боротьби зі стресом і проблемами. Та у процесі роботи це просто прийшло до мене… ти не можеш залишатися собою після проведеного часу у в'язниці. Кожен зазнає категоричних ментальних та емоційних змін."

randy blythe

Так чи інакше, Lamb Of God попрацювали на славу. Нова платівка — пронизливо-похмурий, важкий сбірник традиційного для музикантів грув/треш-металу. Однак, враження від прослуханого матеріалу залишаються дещо іншими. Проводячи паралелі, впевнено можна зазначити наскільки "Sturm Und Drang" відрізняється від своїх попередників. Глибока атмосфера альбому, перш за все, створена сильними емоціями і неймовірним зарядом енергії. В свою чергу колектив виразив це у смисловій ліриці, гармонії насичених гітарних рифів у супроводі шалених ударних.

Вже у травні цього року гурт активно поширював інформацію про майбутній реліз. У мережі з'явилися окремі композиції, фото, коментарі музикантів. Так стало відомо, що новий альбом отримав назву "Sturm Und Drang" і складається з десяти треків.

Марк Мортон: "Коли ми з Ренді писали тексти до пісень, вирішували, які теми стануть освновними, ми спробували підібрати слова, що могли б найбільш точно передати суть матеріалу. І німецький вираз "Sturm Und Drang" підійшов ідеально. Фраза демонструє внутрішній конфлікт, тиск, збентеження і повний хаос, а разом з тим і реакцію людей на все, що відбувається."

VII: Sturm Und Drang Lamb Of God

1. Still Echoes
  2. Erase This
  3. 512
  4. Embers
  5. Footprints
  6. Overlord
  7. Anthropoid
  8. Engage The Fear Machine
  9. Delusion Pandemic
  10. Torches

Бонус-треки:

1. Wine And Piss
  2. Nightmare Seeker

Ніяких інтро і подібних прелюдій, гурт буквально вривається до вашого спокійного буття першою композицією "Still Echoes", з її різкими, характерними для Lamb Of God ритмами і вокалом, який наче став ще лютішим. З перших секунд воістину нестримний, важкий трек чітко демонструє, чого чекати від нової платівки. "Це дуже похмурий і акустично-різноманітний запис," — коментує Блайт.

Наступні пісні "Erase This", "512" та "Embers" вражають своєю гармонічністю і справді крутими поворотами ритму. Тут і перший сюрприз фанам: майже дослухавши "Embers", ви зустрінете так добре знайомий вокал лідера американських пост-металістів Deftones, Чіно Морено, який співає разом із Ренді Блайтом про складні життєві втрати, такі, як смерть близької людини.

Як це воно — опинитися в окремій камері, втрачаючи лік часу і витримку? Про це йдеться у пісні "512", що була представлена в мережі з не менш жорстким і похмурим офіційним відео. Як з'ясувалося пізніше, номером 512 була позначена камера вокаліста Lamb Of God.

Блайт: "Я не бачив сонця і не мав можливості навіть сказати, який зараз час. Я тільки те й робив, що намагався зменшити цей рівень мороку, що буквально оточив мене."

Не менше вражень справляє раніше опубліковний сингл "Overlord", доволі помірний трек з чистим вокалом Ренді Блайта, що не так часто зустрічається у творчості гурту. Але те, що йде далі… неодмінно треба почути! Пісня, яка розкриває тему стурбованості тільки власними проблемами і небажання озирнутися навколо себе, була презентована з офіційним відео.

Чіно Морено виявився не єдиним запрошеним гостем. Заключну композицію альбому про ментальність, погляди на життя і внутрішню силу людини, "Torches", Блайт виконує спільно з американським музикантом, вокалістом гурту The Dillinger Escape Plan, Грегом Пучіато.

Раніше, під час інтерв'ю, музиканти поділилися власною думкою щодо "Sturm Und Drang", вважаючи альбом найбільш злагодженим, логічно-побудованим і не на стільки "шизофренічним", як попередні роботи. Більш глибокий, смисловий підхід помітно проявляється у сьогоднішній ліриці, автором якої у 90% став Ренді Блайт. Альбом є черговим тривожним криком до суспільства, яке з кожним днем забуває про моральні цінності і життєві пріоритети, пожинаючи в результаті плоди своєї байдужості.

Гурт презентував новий матеріал в декількох варіантах: стандартний CD, делюкс-версія і повний набір для справжніх фанів, що включає 7-дюймовий вініл, CD, фірмову товстовку, футболку та стікери.

Фото із Ренді Блайтом: teamrock.com