​Open the Gate of DSBM: Звіт з фестивалю Ashen Dominion II за участю Psychonaut 4

Open the Gate of DSBM: Звіт з фестивалю Ashen Dominion II за участю Psychonaut 4

Після успішного старту на початку року фестиваль Ashen Dominion знову повернувся у столичний клуб MonteRay. 13 жовтня відбувся другий захід харківського лейблу, з групами Galdur, Balfor, Nödutgång:Självmord, KZOHH і хедлайнерами — Psychonaut 4.

Відкривав вечір ембіентний проект Galdur дніпровського музиканта Severoth. Його сет не відрізнявся особливою різноманітністю — усі 30 хвилин практично невпинного виступу музикант стояв на сцені, періодично натискаючи на клавіші з'єднаного з комп'ютером синтезатора. Сет дуже дивно обірвався (згідно з повідомленням музиканта на Facebook, за 2 хвилини до його закінчення) через адміністрацію клубу, яка раніше зазначеного в розкладі часу чомусь опустила завісу перед артистом.

Наступними після невеликої перерви виступали полтавці Nödutgång: Självmord, чий виступ став для мене приємним сюрпризом. Вперше я побачила цей гурт у 2013 році на фестивалі VIA Sinistra у Харкові і тоді мені їх шоу здалося досить нудним. Наступні концерти за участю команди також не викликали у мене особливого емоційного відгуку, проте недавнє шоу в Києві показало колектив із максимально позитивної (що трохи кумедно, з огляду на тематику їхньої творчості) сторони.

Окрім виконавського рівня, що виріс завдяки низці концертів, дуже помітно покращилися навички вокаліста/басиста Nagifar як фронтмена гурту. Музикант вів себе дуже розкуто і вільно, намагаючись постійно взаємодіяти з публікою, заохочуючи її до активного відгуку на те, що відбувається. У якийсь момент він навіть зістрибнув зі сцени, продовживши співати безпосередньо у фан-зоні в оточені щільного кільця глядачів. Такий підхід зробив із виступу Nödutgång:Självmord максимально насичене шоу, яке добре закарбувалося у пам'ять. На мою думку, гурту в перспективі пряма дорога у хедлайнери.

Виступ KZOHH, чия творчість присвячена різним похмурим подіям людської історії, також став чудовим доповненням до програми вечора. Музиканти виконали протяжно-похмурий трек 51°23'20"N,30°6'38"E, присвячений Чорнобильській трагедії, і композицію "Maruta" про японський Загін 731, який проводив нелюдські експерименти у період Другої світової війни.

Так як більшість учасників колективу проводять весь концерт досить статично, просто граючи на інструментах і не взаємодіючи ніяк один із одним або із залом, відповідальність за створення шоу бере на себе вокаліст гурту Zhoth, який чудово знає як поводитися на сцені і утримувати увагу публіки. Елементів шоу їх виступу також додавали сценічні образи і потужний відеоряд із кадрами кінохроніки, від якої часом ставало не по собі. До слова, на KZOHH і на Psychonaut 4 цього вечора був максимально повний зал.

На тлі бадьорого виступу Nödutgång:Självmord і похмурого шоу KZOHH, а пізніше і істерично-депресивних Psychonaut 4, сет Balfor, чесно кажучи, помітно вибився із загальної лінійки. Без претензій до самого гурту, особисто мені не зовсім була зрозуміла мотивація їх включення до складу фестивалю, так як у ростері Ashen Dominion вони не значаться, а стилістично і тематично 'barbaric black metal' максимально не вписувався у загальну музично-депресивну атмосферу заходу. Навіть у якості "музичного розмаїття", до такого складу підійшов би куди краще якийсь думовий колектив, яких в Україні більш ніж достатньо.

Пісні і сам виступ Psychonaut 4 залишили після себе змішані почуття. З одного боку, ти розумієш, що побачене і почуте тобою є лише проявом творчості, певним продовженням декадентства, переосмисленням упадницьких настроїв, які вже неодноразово демонструвалися у мистецтві. З іншого боку, заглибившись у вивчення їхньої дискографії важко сприймати колектив відсторонено, не перейнявшись музикою, просоченими болем і відчаєм текстами і емоційною манерою виконання Graf'а, і не провести якісь паралелі між піснями гурту і своїм власним досвідом, своїми внутрішніми демонами.

Головна увагу під час концерту сконцентрована на Graf'і, який співає, перебуваючи немов на зламі, на межі, оголюючи у переносному сенсі свою душу і в буквальному тіло перед глядачами. Його крик, скорчена на підлозі поза, погляд як би в нікуди — справляють сильне враження. До слова, сцену він залишив мовчки, під час виконання фінального треку, так і не попрощавшись із глядачами.

Пульсом Psychonaut 4 виступає її барабанщик, чиє чудове почуття ритму і музичності є чудовим сполучним компонентом інших часом досить хаотичних елементів гурту. Не важливо, чи грає він бласт-біти, повільні секції або перебивки — робить він це технічно і професійно. Також динаміки виступу додають гітаристи, які постійно розгойдуючись рухаються по сцені, перебуваючи при цьому на одній хвилі один із одним.

Порівнявши їх попередні лайви, як мені здалося, Psychonaut 4 найкращим чином розкриваються під час більш камерних виступів, так як у цьому випадку вони можуть більш тісно взаємодіяти з публікою. І затишний злегка тісний від кількості людей у фтуболках P4 MonteRay підійшов команді дуже вдало.

Загалом, це був добротний фестиваль, який показав, як гідний український склад (завдяки якому я заново відкрила для себе Nödutgång:Självmord і насолодилася шоу KZOHH), так і цікавих хедлайнерів, які можуть похвалитися міцною підтримкою українських фанів.

Не пропустіть європейське турне Psychonaut 4 у 2019 році! Релізи лейблу Ashen Dominion доступні за посиланням.

Звіт — Anastezia G.
Фото — Milla Immortality