​Iron Maiden "The Book Of Souls"

Iron Maiden "The Book Of Souls"

Свої сорок років справжньої метал-кар'єри гіганти Iron Maiden зустрічають виходом 16-го студійника "The Book Of Souls". Вочевидь, роки, що минули від останнього релізу виявилися не тільки важкими через проблеми зі здоров'ям Брюса Дікінсона, але і доволі плідними. Повернувшись до улюбленої справи, музиканти випускають перший в історії гурту подвійний альбом загальною тривалістю у 92 хвилини. Рекордний хронометраж робить платівку найтривалішою у дискографії Maiden.

Робота над "The Book Of Souls" почалася ще у 2013 році, тоді фани вперше і дізналися про майбутній альбом. Боротьба з раковим захворюванням Дікінсона виявилася не з легких і відняла багато часу, проте мала успішний результат. Повернувшись до старої студії у Франції, гурт з особливим ентузіазмом продовжив запис, який, за словами музикантів, пройшов із задоволенням і без зайвих труднощів. Реліз платівки відбувся 4 вересня на лейблі Parlophone.

Трек-лист, як вже згадувалося, складається з двох CD із шістьма і п'ятьма композиціями:

CD 1

1. If Eternity Should Fail
  2. Speed Of Light
  3. The Great Unknown
  4. The Red And The Black
  5. When The River Runs Deep
  6. The Book Of Souls

CD 2

1. Death Or Glory
  2. Shadows Of The Valley
  3. Tears Of A Clown
  4. The Man Of Sorrows
  5. Empire Of The Clouds

92 хвилини — досить незвичний результат, як для піонерів Нової хвилі британського хеві-металу з 40-річним стажем. Однак, зібравши все своє натхнення, музиканти виклалися на повну, надавши платівці свої кращі традиційні якості. Пісні кожного з дисків різні за характером, та перебувають у повній гармонії між собою. Завдяки цьому, альбом сприймається у більшості легко і не вимушено. CD вражає натиском нестримної енергієї, ні про який вік тут не може бути й мови.

Перший CD втішить вас класичним звучанням Iron Maiden. Тут присутнє все, що так цінується любителями сталого жанру heavy metal. Після клавішного вступу, що навіює легенди на тему Стародавнього Єгипту, головний трек "If Eternity Should Fail" відкриває вельми сильний мотив, насичене загальне звучання інструментів і, звичайно ж, фірмовий унісон вокалу і гітарних соло. Автором композиції, вперше з 1984-го, стає Брюс Дікінсон. Наступні кілька пісень однозначно увійдуть до списку кращих на альбомі.

Наприклад "Speed Of Light", не розвиває швидкість подібно своїй назві, але в той же час чіпляє жвавим ритмом і зухвалими соло. Цей нестримний трек із високими вокальними нотами Дікінсона перенесе вас до епіцентру зомбі-апокаліпсису і божевільного драйву. Четверта пісня "The Red And The Black" — ідеальний варіант, щоб розгойдати багатотисячний натовп фанів, хоча й трохи затягнутий і триває цілих 13 хвилин. Атмосферний хеві-метал, досить живі соло і співзвучні гітарні рифи. Закривають першу частину альбому потужний і досить майстерний запис "When The River Runs Deep" і однойменний "The Book Of Souls" з войовничим настроєм і похмурими соло.

Якщо ж CD 1 відрізняється бадьорим духом і рисами безшкетного настрою, друга частина альбому виявляється не настільки живою і насиченою платівкою жанру heavy metal. А у випадку окремого релізу, не у складі подвійного альбому, і зовсім стала б вельми монотонною. На CD 2 варто виділити швидкий, але досить простий у виконанні трек "Death Of Glory" і дещо драматичний, атмосферний "Tears Of Clown". Щодо інших композицій, склалося враження, що гурт, затіявши роботу з подвійним CD, направив увесь свій щирий творчий порив на першу його частину, а друга була вже підтягнута у хвилини появи більш-менш непоганих ідей. Так вийшло і з заключною піснею "Empire Of The Clouds", яка триває 18 хвилин. Це ціла сюїта, гра емоцій, у якій зустрічаються ліричні ноти фортепіано і досить ефектні гітарні партії. Але, як мовиться, що занадто, то не здраво. Запис перенасичений однотипними клавішними соло, затягнутий з переходами від лірики до моментів емоційної наснаги. При цьому "Empire Of The Clouds" заслуговує вашої уваги, як ще одна композиція, авторство якої повністю належить Брюсу Дікінсону. Вперше в історії гурту фронтмен виконав пісню, акомпануючи собі на фортепіано.

В цілому зовсім поганого про платівку не сказати. Музиканти сповнені сил і натхнення. Вже зовсім скоро шанувальники зможуть оцінити пісні "The Book Of Souls" наживо, так як за попередніми планами, у 2016 році Iron Maiden відправляться у великий тур. На думку учасників гурту, до цього часу їх вокаліст вже повністю оговтається після хвороби і легендарні металісти з новими силами вийдуть на світову сцену.