​Інша сторона Mgła. Рецензія на "Apocalypticists" Kriegsmaschine зі стрімом альбому
— 9/10

Вихід "Apocalypticists" не став для мене настільки великою несподіванкою. Буквально за два дні до цього я слухав "Exercises in Futility", думаючи, "пройшло достатньо часу з тих пір як M. і Darkside щось випускали, тому, безумовно, щось повинно з'явитися найближчим часом", і ось він — новий альбом Kriegsmaschine!

Забавно згадувати, що колись Kriegsmaschine був головним проектом цього потужного польського дуету. Після того, як Mgła отримала настільки широке визнання у всьому світі, все змінилося, і тепер Kriegsmaschine є менш відомим сайд-проектом музикантів.

Якщо Mgła — це гурт, який увібрав, а потім кристалізував квінтесенцію блек-металу, віддаючи данину витокам жанру і при цьому створюючи щось нове, то Kriegsmaschine — це проект, який прагнув бути на межі блеку. Їх останній реліз довів — незважаючи на те, що музиканти однаково орієнтовані на обидва гурти, жоден проект не страждає через це. Kriegsmaschine в цьому плані абсолютно самостійний проект, здатний створювати музику на одному рівні з Mgła.

"Apocalypticists" — продовження і розвиток гуру з часів їхнього останнього релізу "Enemy of Man", це певне дослідження того, як виглядає блек-метал у сучасну епоху, епоху спадщини таких колективів, як Deathspell Omega і Blut Aus Nord. "Apocalypticists" вийшов з нізвідки, без фанфар, і вражає своїм підходом і виконанням.

Музично новий альбом Kriegsmaschine сприймається, як абсолютно окремий від Mgła реліз, незважаючи на те, що на записі є кілька моментів, які викликають асоціації з більш відомим проектом музикантів, між цими групами занадто багато відмінностей. Гітарні рифи — це перекручені атональні пасажі, а дисонансні ноти накладаються поверх більш "традиційних" блек-метал секцій. Ймовірно, найбільший рівень майстерності продемонстрований у барабанних партіях. Darkside вже давно довів, що володіє дуже високим рівнем виконання, але "Apocalypticists" — це його найбільш майстерна робота, драм-секції тут — оригінальні та винахідливі, і додають чудову атмосферу альбому протягом всього запису. Вокал M., що знаходиться високо у міксі, прорізає пісні, як брутальна сирена, часом чергуючись із партіями від гостьового вокаліста Мікко Аспа.

2018 — рік неймовірно потужних блек-метал-релізів, і, схоже, що до кінця року конкуренція за "кращий альбом" (Svartidauði і Ævangelist, безумовно, чекають із нетерпінням) все ще триває. Чи буде це Kriegsmaschine — ще належить побачити, але що б не сталося, "Apocalypticists", без сумніву, є одним із кращих і найбільш переконливих записів цього року і наразі кращою роботою Kriegsmaschine.