​Фотозвіт з першого концерту Стівена Вілсона в Україні

Фотозвіт з першого концерту Стівена Вілсона в Україні

Стівен Вілсон — англійський мультиінструменталіст, автор кількох музичних проектів та учасник прог-гурту Porcupine Tree. Чотириразовий номінант Grammy Awards Вілсон був охарактеризований Daily Telegraph як "найуспішніший британський артист, про який ви ніколи не чули". 2 березня київська публіка мала можливість на власні очі побачити шоу музиканта, який вперше за свою 25-річну кар'єру відвідав Україну.

Концерт Стівена Вілсона проходив на підтримку альбому "To the Bone", який вийшов у 2017 році та згодом отримав позитивні відгуки критиків, потрапивши у чарти 20 різних країн. Турне для промо релізу тривало кілька років і виступ у Києві завершив настільки тривалі гастролі.

Шоу почалося з демонстрації короткого фільму "Truth" ["Правда"]. Відео містило кадри з фотографіями і підписами до них, які під кінець показу частішали і перемішувалися — таким чином, наприклад, зображення Ку-клукс-клану, спочатку підписане як "Ненависть", при перемішуванні отримало нові імена "Любов" або "Сім'я". Як мені здалося, це була сатира на маніпулювання думкою натовпу, чиє сприйняття залежить від того, як саме подана інформація.

Однією з фішок концерту був тонкий прозорий екран — малопомітний із залу, але на якому було чітко видно показані на ньому кадри і зображення. Окрім демонстрації фільму, на екрані також було показано відео зі співаючою Нінет Тайеб — ізраїльською виконавицею, яка заспівала дуетом з Вілсоном у композиції "Pariah". Крім цього, глядачам показували відеоряди з кліпів артиста, наприклад, знятого в сюрреалістичній манері Pink Floyd кліпу "The Same Asylum as Before".

На додачу до цікавої візуальної складової, глядачі змогли сповна насолодитися музичною майстерністю Вілсона і музикантів його лайв-гурту — басиста Ніка Беггса, гітариста Алекса Хатчінгса, клавішника Адама Хольцмана і барабанщика Крейга Бланделла. Артисти показали не тільки високий рівень виконання, а й намагалися всіляко розважати себе і публіку: Вілсон то показово грав на гітарі не дивлячись на інструмент, то зовсім лягав на підлогу разом із Ніком Беггсом, виконуючи в такому положенні свої партії.

У перервах між піснями Стівен багато спілкувався із залом, ведучи довгі монологи. Про свою любов поговорити музикант чесно зізнався публіці на самому початку виступу. Впродовж концерта він всіляко підбадьорював зал не стримувати себе і висловлювати свої емоції і ставлення до виступу максимально бурхливо. У відповідь глядачі охоче підтримували артистів гучними оплесками і вигуками. У якийсь момент частина публіки навіть встала з місць (виступ проходив у концертному залі Жовтневого палацу) і наблизилася впритул до сцени.

Після концерту на сайті музиканта з'явилося повідомлення, в якому він подякував усім причетним до гастролей на підтримку "To the Bone", сказавши:

"Якщо ви відвідали одне з цих шоу, то я від усього серця дякую вам за вашу постійну підтримку і пристрасне ставлення до музики. Ви також були великою частиною цього".

1. Intro (короткометражний фільм "Truth")