​"Brethren in the dark": Як проходив концерт Satyricon у Варшаві [Фото]

"Brethren in the dark": Як проходив концерт Satyricon у Варшаві [Фото]

Одна з найбільш відомих і успішних блек-метал-команд Satyricon вже більше 20 років відточує свою майстерність, ставши дійсно видатною концертною групою. Не дивно, що їх нещодавнє шоу в межах європейського турне справило на команду Noizr Zine виключно позитивне враження.

Концерт колективу, що нам вдалося відвідати, проходив 15 жовтня у культовому варшавському клубі Progresja, у стінах якого за останні 10 років встигла виступити вражаюча кількість по-справжньому знакових артистів — тільки до кінця року тут планують відіграти Mayhem, Eluveitie, Epica, Mastodon, Testament , Behemoth, Morbid Angel та інші команди. Вперше побувавши у цьому закладі не можемо не відзначити, наскільки Progresja добре заточений під проведення "важких" концертів, розрахованих на відвідуваність 1000+. Просторий, зручний клуб, бари якого пропонують чудовий асортимент пива, зокрема фірмовий напій від Behemoth. Єдиний недолік — відсутність ліфта для людей з обмеженими можливостями.

Найбільше майданчик, звичайно, порадував якістю звуку — усі три команди, серед яких були два гурти на розігріві, звучали просто шикарно, завдяки відмінно визвученному приміщенню. Це саме той випадок, коли сольний концерт колективу повністю переважає якістю усі фестивальні виступи, навіть на самих іменитих і добре оснащених опен-ейрах.

Вечір розпочався із сету Fight The Fight — молодої, заснованої у 2016 році, але вельми перспективної норвезької команди, яка стала приємним відкриттям заходу. Технічно підкована, енергійна, з хорошою подачею і качовою музикою, група викладалася на повну, намагаючись розворушити натовпу у залі. Навіть незважаючи на жанрову расхожість із головними гостями вечора (основним напрямком Fight The Fight є металкор, який не викликає захват у автора) група проте чудово скрасила початок концерту.

Після нетривалого саундчеку публіку гріли доволі відомі грецькі металісти Suicidal Angels, які минулого року представили у Києві свій шостий повноформат "Division of Blood". Група грає технічний треш, відполірований музикантами у щільних гастрольних графіках, у кращих традиціях старої школи. Саме шанувальникам таких мастодонтів як Slayer, на думку автора, Suicidal Angels припадуть до смаку, загалом ж їх виступ був сприйнятий мною досить сухо.

Що стосується хедлайнерів вечора, то їх виступ очікувано був вище усяких похвал. Хороший звук дав можливість сповна насолодитися усією потужністю гурту — прекрасна подача, впізнаваний з перших же нот фірмовий стиль, який з лишком занурив зал в унікальну атмосферу, характерну для кожного шоу Satyricon. Давно мені не доводилося настільки активно розминати шию на концерті, але під класичні треки гурту утриматися від хедбенгінгу було неможливо. Вживу чудово зайшли, раніше прослухані треки з нового альбому "Deep Calleth Upon Deep", зокрема, сет відкривала "Midnight Serpent" — перша пісня лонгплею, яку сам Satyr охарактеризував як "абсолютно безкомпромісну, немов удар кувалди прямо по твоєму обличчю".

Дивіться також: Satyricon випустили відео "To Your Brethren in the Dark"

October sky, October leafs
And the silence, of nightfall
Pass the torch to your brethren in the dark...

Загалом сет-лист був досить збалансованим, окрім чотирьох треків із нового альбому, групою були зіграні також найбільш відомі композиції "Mother North", "KING", "The Pentagram Burns", "Now, Diabolical", "Fuel for Hatred", "Black Crow on a Tombstone" і "Repined Bastard Nation". З як таких сюрпризів можна відзначити "Transcendental Requiem Of Slaves", чию гітарну партію особисто виконав сам Satyr. Звісно, найбільший відгук у публіки викликала "Mother North" — своєрідний гімн групи, який з величезною віддачею зустрічають на кожному концерті колективу. Було здорово спостерігати як Frost, вийшовши з усіма музикантами на уклін, почав тупати ногами в ритм, тим самим підтримавши глядачів, які все продовжували наспівувати мелодію улюбленої композиції. Певна річ, після другого бісу групу зі сцени проводжали гучними оваціями.

p.s. Приємною несподіванкою було побачити на заході Адама Дарського — фронтмена культових Behemoth. Приємно знати, що музиканти твоїх улюблених колективів підтримують один одного, відвідуючи виступи своїх колег.

1. Midnight Serpent
  2. Our World, It Rumbles Tonight
  3. Black Crow on a Tombstone