Batushka. Зловісна літургія

Batushka. Зловісна літургія

Ще один цікавий реліз 2015 з`явився вже у той момент, коли онлайн-видання підвели підсумки всіх голосувань, слухачі обрали кращі метал-альбоми року, а у мережі вже дискутували, щодо номінантів Греммі. Однак, роботі невідомих музикантів, які назвали себе доволі просто, "Batushka", вдалося наробити шуму і розпродати всі копії дебютного альбому буквально за кілька днів. Через тиждень після виходу платівки солд-аут оголосили навіть по фірмових футболках.

Складно було проґавити реліз, коли ікона без облич траплялася у новинах ледь не кожного інтернет-видання. У свою чергу, Twitter просто завалили палкими відгуками з хештегом #batushka, та й сама назва гурту відразу звернула на себе увагу. Саркастичний альбом "Litourgiya" зухвалих металістів, чиї імена залишилися невідомими, був опублікований у мережі 4 грудня. У той же день платівка з'явилася й на офіційному сайті польського лейблу Witching Hour Productions, що відомий своєю співпрацею з Behemoth, Non Opus Dei, Azarath, Suprame Lord, Trauma та іншими.

Альбом складається з восьми "єктеній" (єктенія — важлива частина церковного богослужіння, молебень — Noizr Zine), треків, що імітують молитовний спів православної літургії. Така собі зловісна, повна іронії меса у стилі дум/блек-металу з елементами духовного співу, церковних передзвонів та ефектів відлуння. Глибокий, знижений до хрипоти бас, що підкреслює потужні, мелодійні гітарні рифи. Ніяких складних програшів, мудрованих переходів, все досить просто, але зі смаком. Соковиті ударні, агресивний вокал у поєднанні з владними "проповідями" служителя. "Litourgiya" — сильний, динамічний реліз. Його багатогранна атмосфера створює цілісну картину похмурої процесії.

Як трійку найдрайвовіших композицій, я виділив треки "Yekteniya 2", "3" і "7". У той же час всі пісні вдалі по-своєму, в альбомі немає нічого зайвого. Класичний хронометраж не перевищує 42-х хвилин, що дозволить вам насолодитися кожною "єктенією", не втративши загальну картину зловісної літургії.

Ще один козир альбому — унікальне оформлення. Всього триста дерев'яних наборів, до яких увійшли диск, вінілова платівка і брошура розлетілися, немов гарячі пиріжки. Сьогодні слухачам доступні стандартні версії CD, вініл і альбом в електронному форматі.

Litourgiya

Після декількох прослуховувань не залишилось сумнівів — "Litourgiya" обійшов десятки рядових метал-альбомів 2015 року, які припадуть пилом на полицях колекціонерів. Видатний лейбл, майстерність матеріалу і якість його виконання підказують, що за карикатурною назвою "Batushka" ховаються досить відомі особи. Яка мета проекту, інкогніто музикантів, ці та інші питання зайняли слухачів. Що ж стосується живих виступів, "обкатати" літургію музиканти мають намір у Росії. Перші два концерти відбудуться 8 і 9 квітня у стінах клубів Санкт-Петербургу та Москви. Інформація на офіційній сторінці гурту у Facebook обіцяє унікальне шоу за участі хору.

Слухайте стрим альбому Batushka "Litourgiya"