​За рамками звичного релізу. Рецензія на альбом "Sorni Nai" проекту Kauan

За рамками звичного релізу. Рецензія на альбом "Sorni Nai" проекту Kauan

"Перевал Дятлова" — так сьогодні зветься місцевість на Північному Уралі, де й досі прихована істина гибелі дев'яти радянських туристів. 28 січня 1959 року тургрупа Ігоря Дятлова відправилася у похід, маючи на меті здолати лютий мороз і 350 км невідомості, підіймаючись на Північноуральські гори. За два тижні група повинна була досягти кінцевої точки. 17 лютого на пункт прибуття туристів прийшов запит, чи не повернувся Дятлов. Відповідь на телеграму була негативною...

Kauan — російсько-український проект, що зарекомендував себе у жанрах doom / folk metal / post rock, презентував свій шостий повноформатний альбом "Sorni Nai", реліз якого відбувся 20 жовтня на фінському лейблі Blood Music. Концептуальна платівка присвячена історії групи Дятлова, а також тематиці легенд про Сорні-Най, ще відомій, як "Золота богиня" уральських племен. Це 52-хвилинна повість, яка переносить слухача на піднебесні кручі засніжених гір. Глибока атмосфера, що лише посилюється неперервністю семи треків, буквально дає можливість зануритися у події фатального походу. Відчути суперечливі емоції захоплення, надії, за якими слідують страх, спустошення і холод.

Сьогодні до складу Kauan входять російські та українські музиканти. На записі звучать гітари, бас, клавішний супровід, альт і вокал, який чергується від чистого до екстремального. Для виконання партій смичкових інструментів, які нерідко фігурують у творчості колективу, були запрошені сесійні учасники. Таким чином, музика "Sorni Nai" наповнилася безмежно чуйними нотами скрипки та віолончелі. Фактично, над матеріалом працював цілий маленький оркестр, що подарувало звучанню альбому неабияку насиченість, численність інструментів та ефектів супроводу.

"Sorini Nai", завдяки змісту та емоційній послідовності, виходить за рамки звичного релізу. Подібно моторошному переказу подій, альбом поступово проводить слухача гірськими стежками, розкриваючи картину холодної безмежності. Супровід музики шквальними вітрами, далекими відгуками самотніх птахів і хрускіт снігу під ногами туристів, все це створює вражаючий ефект присутності.

Всього через декілька днів після релізу на офіційних сторінках Kauan у соціальних мережах з'явилося наступне повідомлення: "Ура! Ми досягли #1 best-selling метал чарту Bandcamp і вже #3 на всьому сайті. Ми дуже вдячні всім за підтримку та інтерес!". Варто сказати, що диск був прийнятий фанами досить тепло і неодноразово названий шедевром відповідного жанру.

Вже 7 листопада гурт виступить у ролі хедлайнера на київському фестивалі Doom Over Kiev VII з презентацією нового альбому, разом із британцями Antimatter та Pantheist.

Слухати повністю альбом "Sorni Nai"