Robustfest: Змужнілий, новий, дводенний

Robustfest: Змужнілий, новий, дводенний

На минулих вихідних, 23 і 24 квітня, у Києві пройшов вже четвертий фестиваль Robustfest, що зібрав сотні шанувальників stoner/post/psychedelic сцени. За два дні у стінах клубу MonteRay LiveStage відіграли тринадцять колективів із семи країн. Провідними хедлайнерами стали досить відомі представники жанру шведи Greenleaf, а також молодий, але доволі прогресивний стоунер-гурт із США Elder.

Субота, 23 квітня

У перший день фестивалю на Robustfest виступили три із семи українських команд, зростаюче число яких вельми тішить. The Curse Of Wendigo відкрили вечір дуже насиченим виступом з елементами так званого жанру southern-fried: музиканти майстерно поєднали класичний stoner, губну гармоніку і легкі елементи фолку. Глядачі лише збиралися біля сцени, не поспішаючи залишати місця біля барної стійки. Харків'яни 5R6 відзначилися "важким" сет-листом із композицій дебютної платівки "Islands" (2015) і були щиро прийняті вже заповненим залом. А їхні колеги по цеху тріо Soom створили справжній ураган емоцій: натовп охоче підспівував вже добре знайомі пісні, біля сцени слемились дужі хлопці і скандували назву колективу. До програми нойз-рокери додали ще й кілька треків майбутнього другого студійника.

Між виступами гуртів проходили короткі саунд-чеки, у цей час гості фестивалю розбивалися на маленькі компанії і просувалися у бік бару. У залі можна було зустріти музикантів, вони із задоволенням ділилися своїми враженнями, розповідали дотепні історії і не відмовлялися від компанії прихильників.

Перед харківським гуртом Soom виступили гості з Бельгії — інструментальний дует Sardonis презентував досить бадьорий і сповнений агресії сет-лист. Музиканти вперше опинилися в Україні і зізналися, що Robustfest перевершив всі очікування.

"Знаєте, ми відіграли безліч концертів, але цей виступ був одним із кращих. Приголомшливо, чесно. Натовп не стихав. Щодо фестивалю, організація на вищому рівні, ніяких нарікань. Ми не знали, чого очікувати, коли приїхали. І, правда, були готові до якоїсь панкової тусовки. Але, чорт, це було круто. Я сподіваюся, ми приїдемо знову", — розповів гітарист колективу Роель Паулуссен.

Не менш вражаюче і багатогранне шоу створили москвичі Dekonstruktor, у минулому відомі, як The Moon Mistress. Неодноразово критиками відзначався перехід колективу до безмежних жанрових нетрів acid/noise/industrial rock. У таку ж захоплюючу подорож російські музиканти вирушили прямо зі сцени Robustfest, захопивши всіх присутніх у залі.

Наближалася черга хедлайнерів першого дня. Поки музиканти готувалися до виходу на сцену, Ігор Сидоренко (Stoned Jesus) розіграв один з призів фестивалю. Лотерея з нумерацією квитків принесла щасливчику із залу набір CD колективів-учасників. Однак, як виявилося пізніше, виступу Greenleaf можна було й не дочекатися. Нещодавно ми розповідали про те, як мало не зірвався київський концерт God Is An Astronaut. У схожій ситуації опинилися і шведські рокери, фронтмен Арвід Джонссон загубив у аеропорту свій паспорт.

"Я так облажався, загубив свій паспорт, коли вже вийшов з літака [в Україні — Noizr]. Я так і не зрозумів, як це сталося. Перша думка була "От же ж чорт!" Я зрозумів, що просто не зможу пройти далі. Мені сказали, що я повинен відправлятися додому, що можу зателефонувати до посольства, але це не допоможе. Я просидів один у терміналі біля п'яти годин, три групи людей шукали паспорт. І тут з'явилася ця прекрасна дівчина, тримаючи його в руці. Я мало не розцілував її, був такий щасливий", — поділився вокаліст.

На цій позитивній ноті музиканти відіграли півторагодинний сет із виходом на біс, вивантажуючи у натовп тонни і тонни енергії, артистичності і харизми. Зі сцени пролунали хіти колективу і новинки останнього альбому "Rise Above The Meadow" (2016). Захоплені слухачі впізнавали пісні з перших рифів, багато хто підспівував, чим вельми втішили учасників Greenleaf.

"Мені все дуже сподобалося. Сьогодні було легко, як би вам пояснити, зазвичай ми намагаємося втягнути людей у атмосферу виступу, намагаємося розворушити їх. А сьогодні, з самого початку я побачив, що люди знають пісні, вони раді нас бачити. Це як серфінг на крутій хвилі. Я дуже радий такому прийому", — пізніше додав Арвід Джонссон.

Неділя, 24 квітня

У неділю відбувся другий, заключний день Robustfest. На жаль, на відкриваючих вечір Dreadnought я не встигла, потрапивши на фестиваль якрах під кінець виступу черкаського дуету Celophys. Музиканти, що грають тягучий стоунер/дум-метал, як раз оголошували нові треки, що з ентузіазмом сприйняла публіка, хитаючись у такт музики під сценою. Дебютний і останній наразі лонгплей Celophys "Phobos Elevator" вийшов у 2013 році, так що, ймовірно, не за горами новий реліз колективу.

Наступними сет відіграла київська інструментальна група Atomic Simao, чию творчість можна охарактеризувати як сплав психоделік-року і есід-джазу. На початку свого виступу музиканти відзначили, що за стилем трохи вибиваються із загального репертуару фестивалю, проте їх бадьора музика, дивлячись на реакцію залу, припала багатьом до смаку. Під кінець сету бас-гітарист гурту Микита Гавриленко анонсував вихід кліпу на композицію "PolyBrothers" від відомого українського режисера Віктора Придувалова. Судячи з розміщеного раніше у мережі тизеру, нове відео буде представляти із себе суміш концертних зйомок і анімації. Тому, якщо ви пропустили виступ Atomic Simao на Robustfest або, через своє упущення, жодного разу не бачили їх живцем — подивіться для затравки це відео й сходіть на найближчий концерт колективу — музиканти грають на рідкість завзято й оригінально.

Низку українських гуртів змінили перші закордонні гості — мінчани Coat. Минулої осені музиканти випустили другий альбом "Doomsdays", який зараз активно збирає у мережі позитивні відгуки шанувальників жанру. Під час свого виступу білоруси занурили публіку Robustfest у тягуче звучання стоунер/дум-металу, з довгими інструментальними пасажами і хрипким вокалом.

Далі чітко за розкладом на сцені з-за лаштунків з'явилися музиканти київського тріо Pree Tone. Музиканти грають шугейзінг-рок, і, слідуючи жанру, активно використовують під час виступу різні примочки, видаючи жорсткий і гучний саунд із довгим відлунням та гудючими рифами, які накривали слухачів щільною стіною нойзу. Незважаючи на "юний вік" (гурт був сформований взимку 2014 року) за перший рік існування учасники колективу встигли видати три релізи і тепер активно анонсують концерти, розміщують фото і відеозвіти із попередніх шоу. Просто зразковий шлях для будь-якої команди.

Найдовший саундчек вечора затримав вихід польської групи Weedpecker на 15 хвилин. Музиканти відіграли досить бадьору програму, але через затримку змушені були покинути сцену, ігноруючи вимоги залу вийти на біс. Підсумовуючи їх виступ, який був досить дивакувато обірваний перед оголошенням наступного треку, зауважу відмінний чистий вокал і качову музику, через які зал вельми неохоче відпустив музикантів зі сцени.

Після спішного зникнення музикантів зі сцени організатори провели новий розіграш. Ще один задоволений власник щасливого квитка отримав у подарунок цілий комплект з релізами і мерч учасників Robustfest.

Закривали фестиваль довгоочікувані для багатьох хедланейри — американці Elder. Рокерів зустріла розігріта публіка, яка заздалегідь забивала собі місця ближче до сцени. Музиканти відкрили виступ динамічною композицією "Compendium" з останнього альбому "Lore". З перших же акордів бас-гітарист гурту пішов у повний відрив, його емоційна подача матеріалу прикувала погляди і змушувала публіку стрибати і мотати головою у такт динамічній музиці. Музиканти відіграли трохи більше години, вийшовши на біс під гучні оплески публіки. Завершила вечір і дводенний Robustfest композиція із промовистою назвою "The End".

Що сподобалось:

Склад учасників. Robustfest, однозначно, той фестиваль, який варто відвідати, навіть якщо ви слабо орієнтуєтеся у назвах виступаючих команд. Одним із плюсів минулого заходу був грамотно складений список учасників. Кожна з команд знайшла свого слухача, у коментарях до фестивалю ніхто не був обділений увагою, всі отримали свою дозу похвали від відвідувачів.

Майданчик. MonteRay Live Stage, який подобається багатьом відчизняним промоутерам, два дні був повністю заповнений відвідувачами. Як завжди, звук у залі MonteRay був загучний, але з місткістю й іншими завданнями все у ці два дні склалося відмінно: не було ні сильної тисняви, ні гнітючою, як у інших залах, задухи. Крім того, зручна локація — центр Києва, що не може не радувати.

Візуальна й інформаційна складова. Організатори трохи підключилися до оформлення майданчика, розмістивши вздовж сходів постери з іменами виступаючих команд. Вражало те, що для кожного з тринадцяти гуртів промоутери представили окремий постер, підключивши до роботи шість художників, які також доклали руки до створення тізеру і різного пам'ятного фестивального мерчу: футболок, значків та наліпок. Все було зроблено з великим смаком і, гадаю, будь-якому меломанові було б за щастя отримати пам'ятний комплект з Robustfest. Тематичне оформлення також отримали квитки на сам фестиваль та буклет, з якого можно було дізнатися про виступаючі гурти, розклад та іншу корисну інформацію. Тут також варто згадати приголомшливий Мерч Robustfellow Prods. — про це не треба говорити, це потрібно бачити:

Організація. Якщо коротко, то "Robustfest — це Європа". Фестиваль був продуманий до дрібниць, майже всі гурти виходили на сцену точно за графіком, промоутери також не забули про харчування, представивши на заході спеціально підготовлені до фестивалю бургери і печиво. Що правда, "фірмові" коктейлі були зроблені у дусі рецепта з радянського фільму: беремо коктейль з барної карти MonteRay і просто міняємо назву. Само собою, також сподобалося адекватне і шанобливе спілкування з пресою. Додатковий бюджет фестивалю пішов на спеціальні футболки, які видавалися фотографам та бейджі для журналістів.

Відгук публіки. Ще до кінця березня відвідувачі розкупили першу партію дводенних квитків і до початку фестивалю — усі VIP. Приємно усвідомлювати, що такого рівня заходи знаходять відгук у слухачів.

Що не сподобалося:

• Занадто гучна музика