​Рецензія: Сентиментальний "The Fall Of Hearts" від Katatonia

Рецензія: Сентиментальний "The Fall Of Hearts" від Katatonia

Протягом майже двох останніх десятиліть своєї кар'єри, починаючи з третього студійника "Discouraged Ones" (1998), шведські металісти Katatonia безкомпромісно віддаляються від брутальної агресії. Реліз за релізом альбоми набувають більш ліричних рис і м'яких клавішних мотивів. Гітари залишаються важкими, але їх середньотемпові рифи йдуть на другий план, все частіше поступаючись місцем акустиці. Говорячи про вокал, останні незначні партії гроулінгу зустрічалися на "The Great Cold Distance" (2006) у якості бек-вокалу і здалися абсолютно не зайвими. Проте музиканти залишаються вірні новому майже "колисковому" звучанню, граючи у жанрах альтернативного і прогресивного металу. Десятий повноформатник "The Fall Of Hearts", який слідує за платівкою "Dead End Kings" (2012), виконаний у тому ж ключі.

За час роботи над альбомом склад гурту дещо змінився і сьогодні за ударними грає барабанщик Даніель Мойланен (Runemagic, Heavydeath), а на місце гітариста Пера Еріксcона був запрошений Роджер Ойерссон (Tiamat). Новий диск колективу вийшов 20 травня на лейблі Peaceville Records.

"The Fall Of Hearts" зібрав дванадцять подібних між собою треків і став першим релізом Katatonia, тривалість якого перевищує годину. Деякі композиції тривають більше семи хвилин і плавно переходять з однієї в іншу. Однак музиканти майстерно поєднують меланхолію і мелодику потужних гітарних рифів. Клавіші та акустичні партії додають сентиментальності, що робить платівку дуже атмосферною, гармонійною і просто приємною для прослуховування. Хвилюючий вокал Йонаса Ренксе супроводжує зміни ритму, чергування лірики і важких гітар.

Треки, які найкраще охарактеризують "The Fall Of Hearts", — це 7-хвилинний "Takeover", який поєднав усі вищеперелічені риси, м'яка рокова композиція "Old Heart Falls", що плавно переходить у напівакустичну "Decima". Сподобалася своєю багатогранністю і "Last Song Before The Fade" із динамічним, соковитим саундом гітар та ударних, різкими змінами ритму і м'якими соло. Платівка тримає слухача в одному настрої і завдяки своїй різноманітності абсолютно не здається затягнутою або нудною, хоча зовсім позбавлена більш драйвових рифів "Leaders" або "July" з того ж альбому "The Great Cold Distance".

Зараз музиканти готуються до європейського туру, дати якого розписані до кінця жовтня. А стартують концерти з декількох великих опен-ейрів, у тому числі й з фестивалю Hellfest у Франції.

1. Takeover
  2. Serein