"Довгий і важкий той шлях, що з пекла веде до світла": Рецензія і стрім альбому The Order of Apollyon "Moriah"
— 9/10

The Order of Apollyon пройшли досить довгий шлях, незважаючи на те, що це лише їх третій реліз. Багато чого сталося за ці роки, з повною зміною складу часів першого альбому (у проекті залишився лише його ідейний натхненник B.S.T.), їх другий студійник "The Sword and Dagger" також виявився міцною роботою, і не дивлячись на деякі похибки, до колишньої форми група повернулася вже з новими учасниками S.K. і S.R.. А з залученням A.K. до роботи над новим диском "Moriah" вони не тільки відновили форму, а й набрали вражаючих темпів, як для блек/дез-металу в цілому.

The Order of Apollyon завжди були супергрупою, однак присутні на "Moriah" учасники є прикладом справжнього французького божевілля, до якого приєдналися музиканти таких вражаючих проектів, як Sektarism, Merrimack, Arkhon Infaustus, (екс-)Aosoth і VI. Однак називати проект "супергрупою" сьогодні було б не зовсім коректно, оскільки The Order of Apollyon є братію художників з давніми зв'язками, в якій кожен прикладав руку до розвитку французького блек-металу протягом останніх 10 років. Це не супергрупа, а — згуртована колаборація майстрів.

Після останнього релізу Aosoth "The Inside Scriptures" і подальшого виходу B.S.T. зі складу учасників, мене цікавило питання, як саме Aosoth міг вплинути на "Moriah". Можливо, деякі затяжні рифи могли б перекочувати до The Order of Apollyon, і якщо таке трапилося, відразу обмовлюся, що TOOA — унікальний звір? який чудово знає свою справу. Перше уявлення про те, чого варто очікувати, з’явилося минулого року з потужним і до болю коротким сплітом між VI, Order of Apollyon і Temple of Baal; "Trident of Flesh", що з'явився на цьому диску, також увійшов до трек-листу "Moriah".

"Moriah" на сьогоднішній день є найбільш зрілою роботою гурту, яка демонструє не лише майстерність написання пісень, а й вправний підхід до створення злагодженого альбому — відчутної частини одної великої справи зі своїми унікальними якостями. Дивно, але в групі, що складається з музикантів видатних блек/дез-формацій (Arkhon Infaustus і Temple of Baal), практично не відчувається вплив цих проектів, мабуть, найбільш близьким за звучанням буде лише вже давно неіснуючий проект B.S.T. Balrog через декілька чіпляючих рифів — дещо схоже на них я чув колись досить давно.

Трек-лист "Moriah":

1. The Lies Of Moriah
  2. Rites Of The Immolator
  3. Grey Father
  4. The Cradle
  5. The Original Cries Of Jerusalem
  6. Trident Of Flesh
  7. Soldat
  8. A Monument

Музика, яку ви знайдете на "Moriah", пробивна, вона дика і сповнена крутих рифів, якщо ви вважаєте Behemoth зразковим блек/дез-матеріалом, тоді вам варто переглянути свої погляди. Завдяки 8 трекам і 45-хвилинному хронометражу, альбом не застряє на одному місці, навпаки, він нарощує напругу і випускає її на волю чітко в потрібний час, місцями додаючи трохи брутал-дез-металевого груву, а іноді занурюючись у блек-металеві тремоло, які викликають цілковите захоплення (як наприклад, цей риф всередині "The Cradle"!). Колектив згуртований, сфокусований і знаходиться у відмінній формі; в музиці немає нічого зайвого — тут все звучить саме так, як треба. The Order of Apollyon, нарешті, досягли своєї величі.

Реліз альбому The Order of Apollyon "Moriah" відбудеться 26 жовтня 2018 року на лейблі Agonia Records. Лонгплей будет доступний у декількох форматах (Digipack CD, чорний вініл, червоний вініл, футболка, цифровий варіант). Замовляйте "Moriah" за посиланнями:

The Order of Apollyon — B.S.T. (гітара, вокал), S.R. (гітара, вокал), A.K. (бас, вокал), and J.Z. (барабани). Слідкуйте за TOOA на Facebook та Instagram, і не забудьте підписатися на Agonia Records на Facebook.

Переклад — Юрій Сомов
Фото — Sev A