До гулу у вухах: Як проходив у Києві фестиваль Metal Madness

Фото Bojevilla – Юрій Сомов — До гулу у вухах: Як проходив у Києві фестиваль Metal Madness
Фото Bojevilla – Юрій Сомов

Яким би заїждженим не здавалося б слово "відгримів", та минулої суботи, 26 травня, з 5 вечора і до самої ночі київський MonteRay Live Stage гримів до гулу у вухах. Біля сцени одноденного фестивалю важкої музики Metal Madness, який зібрав вельми якісний лайн-ап з українських і білоруських тяжів, залишалися лише найстійкіші шанувальники гітарного і вокального божевілля у найкращому сенсі цього слова.

Найпотужніші рифи, брутальний слем і відчайдушний стейдж-дайвінг — все це протягом шести з гаком годин можна було спостерігати у виконанні металістів Palay (Одеса), Try Lying Awake (Київ), Bojevilla (Київ), Sectorial (Боярка), An Argency (Мінськ), хедлайнерів MegamasS (Київ) і декількох сотень гостей фестивалю.

Palay

На окрему увагу одесити Palay заслуговують як мінімум з тієї причини, що виступати цій ураганній п'ятірці довелося ще у напівпорожньому залі, що абсолютно не вплинуло на якість їх півгодинного перформансу. Вечір ледь почався, в столиці вже маршами ходили футбольні фанати, тому до першого сету Metal Madness біля сцени зібрався доволі скромний "натовп".

Це анітрохи не збентежило хлопців, які легко розігріли перших гостей фесту, та й самі відірвалися по повній, зарядивши оцінені шанувальниками "Перший залп", "Катма любові" та інші треки із власного репертуару.

Try Lying Awake

Поки зал наповнювався слухачами, естафета перейшла до київських пост-хардкорщиків Try Lying Awake. На відміну від своїх попередників, музиканти не качалися по підлозі і не носилися між глядачами, проте видали не менш впевнений і бадьорий сет, приємний як у музичному, так і у візуальному плані. Зі сцени пролунали треки їх дебютної платівки "Life Imitates Art" (2016), а також ще свіжий сингл "ZERO".

Bojevilla

У похмуре червоне світло зал занурили кияни Bojevilla, мабуть, один із найбільш форматних гуртів з огляду на заявлене фестом "божевілля". Незадовго до цього хаотична і непередбачувана п'ятірка металістів пережила деякі зміни у складі — з нього вийшли басист Віталій Гуртовенко і семплер Олександр Остапенко, на сцені MonteRay Live Stage "божевільні" вперше відіграли як квартет, представивши нового басиста Сергія Гула (Dysphoria).

Зміни ніяк не позначилися на гурті і фани сповна отримали все, що можна було очікувати від Bojevilla, а саме бездумні пірнання у натовп, поливання водою і рваний одяг, а разом із цим тонни масивних рифів і новий трек з майбутнього альбому.

Sectorial

Виступ боярських металістів Sectorial не тільки вибився із загального формату жанром і манерою виконання, але і буквально став свіжим ковтком повітря у залі, який на той час наскрізь просочився запахом пролитого на підлогу пива.

І нехай цього разу четвірка обійшлася без фірмових фішок на зразок форми лісорубів і низки етнічних інструментів, півгодинний сет все ж відрізнився властивою їм природною концептуальністю, вражаючими ударними партіями і злагодженою роботою гурту в цілому. Для Metal Madness музиканти підготували різноманітний трек-лист, яким провели слухача крізь темні нетрі до сонячної галявини, де фани охоче пустилися у танок.

An Argency

Гостювали цього вечора у Києві і деткорщики з Мінська An Argency, чий виступ, на мій смак, став чи не найяскравішим у програмі Metal Madness. Незважаючи на юний вигляд, музиканти щодо техніки і лютого вокалу дадуть фору багатьом колегам по цеху. У залі протягом сорока з гаком хвилин не стихав слем і сьоркл-піт, до якого раз у раз закликали зі сцени музиканти, виконуючи найкращі треки своїх студійників "Through Existence" (2016) і свіжого "Eternal Legacy" (2018).

MegamasS

Під кінець вечора, хедлайнерами якого стали кияни MegamasS, до сцени було не пробитися. Гості фестивалю почали співати пісні хардкорщиків ще до їх появи з-за лаштунків із похмурим синглом "Bone Throne". Шалена четвірка закрила одноденний фест майже годинним виступом, протягом якого невпинно вивантажувала до зали тонни гітарної та вокальної нещадності.

В цілому щорічний Metal Madness справив позитивне враження, чому сприяли строгий таймінг, який час від часу розходився із розкладом лише на 5-10 хвилин і живий, різноманітний лайн-ап. При цьому частина гостей фестивалю негативно відгукнулася у мережі про якість звуку, що є частою проблемою у стінах MonteRay Live Stage. Протягом усього вечора дійсно доводилося використовувати беруші, і навіть у цьому випадку гул у вухах, згаданий вище, залишився малоприємним осадом.

Головним мінусом, на жаль, стали самі ж відвідувачі фестивалю, які перетворили майданчик біля бару на пивне болото, яке розносилося взуттям по всій підлозі приміщення. Деяких танцюючих індивідуумів зовсім не бентежили келихи у руках, з яких напої лилися як на підлогу, так і на глядачів по сусідству.

Фото та репортаж — Юрій Сомов
Редакція Noizr Zine дякує Mad Art Promotion за надану акредитацію