​Для фанатів олдскулу: Альбом Kreator "Gods of Violence"

Для фанатів олдскулу: Альбом Kreator "Gods of Violence"

В історії важкої музики минулого століття треш-метал займає одне з найважливіших місць: свого часу він перевищив рамки стилю і став архетипічних жанром, тим самим ознаменував собою цілу епоху. Часто після великого підйому уявна шкала успіху падає вниз і, можна сказати, початку нового століття треш виявився далеким. "Велика четвірка" вже не настільки вражає своїми роботами, інші ветерани, такі як Testament або Death Angel, не менш далекі від своєї найкращої форми. Лише минулий рік призупинив тривалу дістопію стилю: незважаючи на те, що "старше покоління" продовжило гнути свою, повну філерів, лінію, такі колективи як Vektor і Revocation випустили чудові альбоми трешу нового століття, завдяки чому помітно освіжили жанр.

Kreator відноситься до почесних адептів треш-металу. З багатомільйонною фан-базою, повагою критиків і чесно заробленою репутацією, німцям дісталося і так зване прокляття, властиве багатьом олдскульним командам. Природа цього прокляття пов'язана із часом, фатальні руни якого нанесені на стінках підсвідомості музикантів досвідом і ностальгією — те, що працювало раніше і приносило результат, вже не працює. Підвладність минулим дням відчувається тим сильніше, чим більш значні вершини залишилися позаду. Звільнитися від цього — значить музично переродитися, відкинути весь звичний досвід, що означає для ветеранів спуститися із обжитої вершини і освоювати нові області, почати з початку. Не дивно, що ніхто не йде на це.

Німецькі треш-металісти з 14 альбомом "Gods of Violence" служать прекрасним прикладом вищесказаного, але необхідно визнати, що їм краще багатьох колег вдається знаходити баланс. Протягом своєї історії Kreator перебували у постійному пошуку нового звучання, зібравши таким чином зі своєї дискографії щось на кшталт антології метала останної третині ХХ століття. Свіжа платівка звучить точнісінько як попередня "Phantom Antichrist", яка започаткувала новий напрям їх музики — більш мелодійний, одягнений у гетеборзькі тони, окутаний британською хеві-металевою мелодикою, через що відчувався легкий вплив Iron Maiden, який тепер кидається в очі своєї очевидністю. Тільки ось усі зміни є лише зовнішніми, своєрідної зміною одягу перед наступним виходом на сцену.

"Gods of Violence" технічно бездоганний: як для трешу, інструментальна частина близька до ідеалу, взаємодія Мілле Петроцці та Самі Йлі-Сірніо гармонійна настільки, що походить на якийсь гітарний діалог, в якому обидва учасники висловлюють думки за допомогою вилучення нот і віртуозного розвитку змісту розподіленої між ними мелодії. Продакшн Йенса Богрена кристально чистий, що, однак, не зовсім грає на руку альбому: бунтарській природі трешу не надто личить подібна накрохмалена стерильність у треках. Звична для Kreator тематична концепція альбому присвячена злободенним світовим подіям, у даному випадку — проблемам релігії і маніпуляціям, які стоять за нею.

Kreator очікувано пішли второваною дорогою і записали альбом, слідуючи своїй звичній формулі, що є як хорошою, так і поганою новиною. Крім обридлих хорово-поскладових вигуків у приспівах, ідентичних у своїй стандартності рифів, які кочують з альбому в альбом і завченою на зубок структури композицій, через яку наперед вгадуються безліч ходів, німецький квартет розбавив матеріал мелодетом. Помічений місцями на минулому релізі, він тепер розрісся по всій поверхні платівки, бентежить пауер-металевими соло і нудотною ритм-секцією. У створенні матеріалу також взяли участь симфо-металісти з Fleshgod Apocalypse, які допомагали з оркестровими партіями у 4 композиціях. Незважаючи на прихильність усталеній формулі у створенні музики, "Gods of Violence" далеко не класичний треш від Kreator 80-90-х років — це швидше відгомін готичної "Endorama", мелодійний треш-метал з усіма витікаючими наслідками.

Шанувальники німецького квартету швидше за все залишаться задоволені почутим. Нічого нового реліз не запропонує, але поповнити плейлист декількома якісними треками альбому під силу.

1. Apocalypticon
  2. World War Now